La patronal demana que els temporers puguin treballar en diversos sectors amb una sola autorització

Els posicionaments de la CEA en matèria salarial o d’habitatge indignen els sindicats, que malgrat tot es mostren divergents respecte la necessitat de la quota de treballadors d’hivern: l’USdA no en vol sentir parlar; el SEP la considera necessària

Els representants de la CEA amb la ministra Conxita Marsol.
Els representants de la CEA amb la ministra Conxita Marsol. SFGA

La patronal ha demanat al Govern si podria fer viable que els treballadors temporers puguin treballar en un segon sector d’activitat amb la mateixa autorització que se’ls atorgui i per la qual es puguin establir a Andorra. D’aquesta manera podrien complementar el salari. Així ho ha assegurat el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, després de la reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que ha servit, especialment, per anunciar la quota de permisos per a la propera temporada d’hivern. 

El president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, no s’ha referit en cap moment a la petició que hauria formulat davant la ministra de Presidència, Economia, Habitatge i Treball, Conxita Marsol, a la qual se li ha beneït la proposta la quota, que com ja va avançar l’Altaveu serà de 4.990 autoritzacions per al conjunt dels sectors alhora que es prorrogaran 900 llocs de treball de quota general sempre que es compleixin els requisits més estrictes en matèria d’experiència, per exemple, imposats, ha explicat que es faran més controls per assegurar que els treballadors arriben i s’estan al país en condicions legals.

Servei d'immigració  i el departament treball.

Relacionat

Govern preveu aprovar vora 5.000 autoritzacions d’immigració per aquest hivern

La quota per aquest hivern és lleugerament més reduïda, “més sostenible” en paraules de Marsol, que l’hivern passat. Però, en tot cas, segons el president de la patronal, Gerard Cadena, la quota “és molt necessària” perquè si no hi fos “l’economia se’n ressentiria molt”. El gruix de les autoritzacions es disminueixen d’un 10% aproximadament, “però en cas que sigui necessari es pot activar fins al 30% de més”, han recordat tant la ministra com el mandatari de la patronal. Sobre la necessitat de la quota hi ha hagut fractura sindical. 

I és que els dos grans sindicats amb representació al Consell Econòmic i Social (CES), la Unió Sindical d’Andorra (USdA) i el Sindicat de l’Ensenyament Públic (SEP) han deixat d’anar de bracet en matèria laboral. En concret, sobre la necessitat de la quota de treballadors per a l’hivern. Mentre els uns consideren que s’hauria de parar l’aprovació de noves autoritzacions fins que no es resolgui tot l’embolic de l’habitatge, els altres consideren que “l’economia no es pot aturar” i, per tant, el que s’ha d’assegurar són unes condicions dignes. 

Un moment de la reunió del CES, aquest matí, amb els sindicalistes a l'esquerra.
Un moment de la reunió del CES, aquest matí, amb els sindicalistes a l'esquerra. SFGA

Les divergències s’han deixat notar durant la reunió del CES d’aquest matí i fins i tot la ministra d’Economia, Habitatge i Treball, Conxita Marsol, hi ha fet incís. La titular ministerial també ha indicat que es faran els controls que siguin necessaris per garantir la dignitat de la residència dels treballadors que venen al país. I ha recordat que a l’hora de demanar el permís de treball “s’ha d’especificar on es resideix i acreditar-ho”.

El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, ha reconegut que l’economia no es pot aturar, encara que ha indicat també que “ens importa fins a un cert punt” i que abans “s’han de solucionar els problemes interns” perquè no pot ser que els treballadors, els temporers, acabin “vivint en pisos pastera”. “No hi ha cap tipus de control. Les cèdules d’habitatge indiquen quantes persones poden viure en cada pis. Però aquí tothom mira cap a un altre cantó”, d’aquí que era necessari “que algú fes un cop de puny sobre la taula. Ens ha tocat fer-lo a nosaltres, doncs el fem. No passa res”, ha advertit el sindicalista.

IMG 8643
El secretari general de l'USdA, Gabriel Ubach, en les declaracions posteriors a la reunió del CES.

Ubach ha assegurat que parlava també en nom del SEP -el seu representant no ha comparegut després de la reunió del CES- per deixar clar que en relació amb la quota de temporada hi ha visions diferents. “Nosaltres ho denunciem però el SEP ho veu diferent. Per a ells és prioritari que no s’aturi l’economia encara que s’ha de garantir la dignitat dels treballadors.” Però considera Ubach que és molt difícil que això sia així quan, segons el sindicalista, els representants de la Confederació Empresarial (CEA) han plantejat que un treballador pugui fer més hores en un segon sector d’activitat distint al principal amb una sola autorització. 

A aquesta qüestió no s’hi han referit ni la ministra ni el president de la patronal. Però Ubach ha explicat que la CEA ha plantejat que “si volen”, els temporers puguin fer hores més enllà de les que faci en la seva activitat principal. “És a dir que el treballador de pistes, en el seu dia lliure, pugui anar a un restaurant a fer hamburgueses”, ha indicat el secretari general de l’USdA del tot indignat i deixant clara una qüestió: “Un treballador ha de poder viure dignament a Andorra amb les quaranta hores setmanals. I si això no pot ser així, no cal que portis aquest treballador perquè l’únic que estàs portant és un niu de pobresa.”

SALARIS

Durant la reunió del CES no s’ha parlat de salaris. Però sí que els diversos interlocutors s’hi han referit a preguntes dels periodistes. Marsol ha explicat que a mitjan mes que ve hi ha d’haver una reunió per tractar aquesta qüestió i que espera que patronals i sindicats portin una proposta més o menys consensuada si no volen que el Govern hagi d’intervenir. La ministra ha recordat que la voluntat de l’executiu és anar incrementant el salari mínim i que més aviat que tard arribi al 60% del salari mitjà. Ubach ha reclamat que se situï ja per sobre dels 1.500 euros i Cadena, sense entrar en les xifres, ha admès que es pot fer un esforç en aquest sentit. 

“Hem de posar el focus sobre el salari mínim i ens posarem d’acord per trobar una solució”, ha indicat el president de la CEA, que ha assegurat està a l’expectativa de “la conjuntura econòmica” per comprovar si finalment la inflació queda per sota del 2%, fet que permetria fer “un esforç” i que es pugui assumir l’IPC. No ha assegurat res. Encara que, com ha dit també Marsol, que el cost de la vida es mogui en aquestes xifres “és bo per a tothom” i pot facilitar que hi hagi una entesa que els darrers anys no hi ha sigut. “Podria ser una mica més fàcil, perquè la inflació ha baixat i no està disparada”, ha ressaltat el màxim responsable de la CEA. Ubach ha fet ironia sobre tot plegat i ha reclamat la tretzena paga.

IMG 8637
El president de la CEA, Gerard Cadena, atenent els mitjans de comunicació després de la reunió.

Finalment Cadena també s’ha referit al fet “d’homogeneïtzar tots els salaris”. El president de la patronal ha explicat que s’ha de fer un treball analític sobre els convenis col·lectius i el que estan pagant les empreses i el que exigeix l’administració en les quotes, que no sempre coincideix. “Hi ha alguns sectors on es difereix. S’ha de mirar si els salaris s’adeqüen a les casuístiques” perquè, ha insistit, “en alguns apartats hi ha disfuncions”. En fi, que alguns sectors econòmics les empreses estan pagant menys del que s’exigeix per poder contractar algú de manera temporal.  

El màxim responsable de la CEA no ha volgut entrar a detallar cap a on es vol que vagi l’homogeneïtzació. Si a l’alça o a la baixa. I, en tot cas, des de la patronal sí que s’ha recordat que els salaris que estableix l’administració en les quotes de temporers són una mitjana del que es paga en cadascun dels sectors, per la qual cosa hi ha empreses que paguen més.

Comentaris (40)

Trending