Així ho ha posat en relleu el departament d’Estadística aquest dilluns. La dada avançada, cal recordar, es calcula tenint en compte els preus actualitzats que ja es tenen i, per a la resta, es fa servir la informació del mes anterior. En aquest cas, però, tot fa pensar que no canviarà, perquè s’ha pogut disposar del 99% de la cistella de la compra. Serà el 13 de desembre quan es doni a conèixer la xifra definitiva.
I amb aquestes dades, l’IPC a 30 de novembre es va situar en un 2,3%. D’aquesta forma, es confirma el repunt que ja s’albirava a l’octubre, tot i que en aquest cas és més fort. El salt és de cinc dècimes en comparació a la xifra d’octubre (1,8%). Ara, caldrà veure com es comporta tot plegat en el darrer mes per acabar de fixar la dada definitiva del 2024.
Les causes d’aquest repunt es troben en dos grups: un, el de béns i serveis diversos. L’altre, el del transport. En aquest cas per una evolució a l’alça dels preus dels carburants. En canvi, la pujada s’ha vist moderada per l’alimentació i les begudes no alcohòliques.
La dada andorrana de l’IPC se situa entre la d’Espanya i la de França. Al país veí del sud, la inflació s’ha enfilat, sempre segons la xifra avançada, al 2,4%. Al nord, és de l’1,3%.
Comentaris