L’FMI alerta del pes excessiu dels bancs en l’economia i demana més esforços contra la corrupció

L’organisme preveu un creixement més moderat els pròxims anys, 1,8% el 2024 i 1,5% el 2025, amb encara elevades taxes d’inflació; al mateix temps, posa el focus en la necessitat d’afrontar la reforma del sistema de pensions

Un moment de la roda de premsa de les conclusions de l'informe.
Un moment de la roda de premsa de les conclusions de l'informe. SFGA/C.ESTEVE

Andorra frenarà el creixement econòmic els pròxims anys. El PIB seguirà augmentant, però a un ritme inferior al dels darrers exercicis al mateix temps que la inflació es mantindrà elevada fins a finals del 2025. Així ho indiquen els experts del Fons Monetari Internacional en el seu informe sobre el Principat, en el qual també alerten del risc que suposa l’excessiva mida del sector bancaria amb relació a la resta de l’economia, remarquen la importància d’abordar la reforma del sistema de pensions i apunten que cal fer més esforços en matèria de transparència per lluitar i evitar la corrupció.

L’informe, al qual ha tingut accés Altaveu, fa una extensa radiografia de la situació de l’economia andorrana i de quines són les seves perspectives de futur. També, dels riscos existents i de com hi poden influir les polítiques que es portin a terme des del Govern. Entre els aspectes positius, citen un deute públic que no ha de generar un gran estrès sobre les finances públiques o les possibilitats que, si s’acompanya bé el teixit empresarial, pot suposar l’adopció de l’acord d’associació amb la Unió Europea.

Els experts de l’organisme, que van fer durant el desembre el seu treball de camp al país, recorden que, des de la pandèmia, l’economia del Principat ha fet un potent salt endavant. Ha crescut molt, més que la majoria de països de l’entorn. Ara, però, el ritme s’ha de moderar. I així es posa en relleu des de l’FMI, amb una previsió de l’1,8% aquest 2024 i una estabilització a partir del 2025 entorn l’1,5% anual.

Façana de l'edifici de l'FMI.

Relacionat

Aval de l’FMI a l’acord d’associació

El que també ha estat elevat els darrers temps és la inflació. I ho continuarà sent, segons els responsables de l’informe, almenys durant un parell d’exercicis més. Per a aquest 2024 s’espera un 4,3% encara i no seria fins a finals del 2025 que cauria fins a un 2,4%.

Al llarg de l’informe, s’analitzen diferents aspectes de l’economia. Un d’ells, el sector financer, on s’adverteix d’una circumstància que comporta un cert risc de desestabilització. “Els bancs gaudeixen d’una posició financera sòlida però la seva mida i exposició internacional exigeixen vigilància”, apunta l’FMI. En aquest sentit, s’admet que la concentració en només tres entitats “ha d’ajudar a retallar despeses i millorar la relació costos-ingressos”, però s’adverteix que “l’AFA ha de monitoritzar l’efecte de l’increment dels tipus d’interès sobre la qualitat dels actius i exigir que s’actuï proactivament en cas d’un deteriorament significatiu”.

Una advertència de l’informe és que cal “crear un entorn favorable a una major inversió”, tot posant en relleu que, actualment, “es veu afectada per una elevada burocràcia i dificultats per atreure talent i formar capital humà”

Justament, sobre el supervisor, i recordant les turbulències viscudes l’any passat internacionalment, l’FMI remarca “la necessitat de reforçar els requisits de planificació” així com la coordinació amb altres supervisors. I, sobretot, “garantir que l’AFA sigui autònoma i amb tots els recursos, que tingui el poder de fer avaluacions en profunditat i de fer complir les seves conclusions”, a banda de “desplegar una sòlida capacitat de gestió de crisis”.

Un altre punt on es fa incidència és en el sistema de pensions, la reforma del qual, indica l’FMI, “hauria de ser una prioritat”. Així, es posa en relleu que “es necessita un procés ràpid i complet per garantir la sostenibilitat del fons de seguretat social a llarg termini” tot indicant que es preveuen dèficits a partir del 2026 i que arribin a suposar el 8,2% del PIB pel 2042. I és que “s’espera que la despesa en pensions públiques sobre el PIB experimenti un dels augments més grans de la regió”. Per això, diu que cal “un paquet integral de reformes” i trobar “l’equilibri adequat entre l’ajust de la taxa de contribució, el factor de conversió i l’edat de jubilació”.

L’informe també apunta altres riscos com la situació del mercat de l’habitatge o l’impacte que el canvi climàtic pot tenir en un sector clau com el de la neu. També avisa que cal “crear un entorn favorable a una major inversió”, tot posant en relleu que, actualment, “es veu afectada per una elevada burocràcia i dificultats per atreure talent i formar capital humà”. Per això, es recomana “reduir les rigideses administratives associades amb la creació d’una empresa a Andorra, afavorir fonts alternatives de finançament e implementar mesures per atreure i retenir talent”.

Per a l’FMi, també cal anar més enllà en les mesures per combatre la corrupció i enfortir la transparència. “Es necessiten més esforços”, s’assegura, tot parlant específicament de fer pública la informació sobre els beneficis reals de les empreses, especialment aquelles que són adjudicatàries de contractes públics.

Comentaris (6)

Trending