Aquestes previsions les inclou l’agència de ràting en l’informe emès per la qualificadora aquesta nit, hora andorrana, sobre el ràting del país, segons un comunicat emès pel Govern. Fitch Ratings situa l’esmentat indicador, de nou, en A- amb perspectiva estable, mantenint la nota i la perspectiva que es va assolir al juliol del 2022 i que es va mantenir durant les avaluacions fetes el 2023. És a dir, hi ha una qualificació estable. No va enrere la nota, però tampoc va a millor.
A l’informe, els avaluadors han indicat que la nota es fonamenta en una gestió fiscal prudent, assolint un superàvit del 2,4% del PIB a finals del 2023 –per sobre de la mitjana dels països amb una qualificació similar–. Aquest percentatge inclou les xifres agregades de totes les institucions públiques d’Andorra, no només el Govern. La previsió de la qualificadora per al 2024 i el 2025 del superàvit públic se situa al tomb de l’1%. L’agència atribueix aquesta variació a la baixa a la decisió del Govern de destinar un gruix de les inversions a la creació d’un parc públic d’habitatges a preu assequible.
La ràtio d’endeutament de les administracions públiques d’Andorra va ser del 36,5% al 2023 i es preveu que aquest es continuï reduint gradualment fins arribar al 31,6% a finals del 2026
Fitch Ratings també ha destacat que la ràtio d’endeutament de les administracions públiques d’Andorra va ser del 36,5% al 2023 i es preveu que aquest es continuï reduint gradualment fins arribar al 31,6% a finals del 2026. També s’ha subratllat el fet de no tenir necessitat de cap refinançament extern fins a l’any 2027.
Pel que fa al creixement de la economia andorrana, com s’ha dit, l’informe preveu un creixement del PIB real de l’1,5% pel 2024 i de l’1,4% pel 2025, després del creixement real de l’1,4% registrat el 2023. L’agència destaca el compromís del Govern per reforçar l’atractiu del país per atreure inversions d’alt valor afegit amb la vigent modificació de la llei de la inversió estrangera.
Segons Fitch, el procés d’acostament a la Unió Europea a través de l’acord d’associació afavorirà la diversificació econòmica de Principat a mig termini. Finalment, un altre dels punts que continua destacant l’agència ha estat l’alta resiliència del sector bancari andorrà, posant èmfasi en les ràtios de capital i liquiditat assolides, i la millora de rendibilitat de les entitats en els darrers anys.