Fitch alerta de la manca d’habitatge a preu assequible com un fre en el canvi de model econòmic

L’agència de qualificació considera que “el risc que no sobrevisqui al referèndum és limitat perquè sembla que hi ha un ampli suport y les autoritats han comunicat de forma proactiva els detalls a la ciutadania”

Façana de la seu central de Fitch Ratings
Façana de la seu central de Fitch Ratings

Fitch Ratings inclou la manca d’habitatge de lloguer a preu assequible com un dels frens cap a la diversificació econòmica, que se suma a la manca de connexions amb la resta de països i les limitacions del mercat laboral. Tot i els esforços que està fent, el Govern, no es preveuen canvis a mitjà termini. Pel que fa a l’acord d’associació amb la Unió Europea, considera que “el risc que no sobrevisqui al referèndum és limitat perquè sembla que hi ha un ampli suport y les autoritats han comunicat de forma proactiva els detalls a la ciutadania”.

Aquestes dades s’inclouen en l’informe sobre el ràting del país que l’agència qualificadora ha emès en les darreres hores. Fitch Ratings preveu que l’economia creixerà un 1,8% aquest 2024 i un 1,4% el 2025. En aquest sentit, exposa que “el Govern i el sector privat estan fent avenços constants en la diversificació econòmica, que depèn del turisme i de la promoció del país com a destinació per a inversions estrangeres d’alt valor afegit”. Ara bé, segons apunta, “és poc probable que es produeixi un canvi substancial en el seu model econòmic a mitjà termini”. Entre les limitacions, apunta, hi ha la manca d’habitatge a preu assequible, la limitada infraestructura de connectivitat amb països veïns o les limitacions en la capacitat del mercat laboral.

Un dels rètols de la seu de Fitch Ratings.

Relacionat

Fitch Ratings millora les previsions de creixement econòmic per aquest 2024

La qualificació obtinguda per Andorra és d’A-, una nota que fa temps que perdura. En aquest sentit, es posa en relleu que el perfil creditici del Principat “se sustenta en un PIB per càpita i uns indicadors de governança molt superiors a la mitjana dels països amb una nota similar”. Afegeix que “el sector bancari també exposa l’economia i el balanç de l’executiu a vulnerabilitats en cas d’un xoc advers greu.

“Pel que fa a l’acord d’associació, considera que el risc que no sobrevisqui al referèndum és limitat perquè sembla que hi ha un ampli suport y les autoritats han comunicat de forma proactiva els detalls a la ciutadania”

Fitch preveu superàvits fiscals de l’executiu de l’1,2% del PIB aquest 2023, 0,6% el 2025 i del 0,1% el 2026. “Els superàvits més baixos reflecteixen les altes necessitats d’inversió d’Andorra. La condició del país com una economia fiscal altament competitiva fa que sigui poc probable una reforma significativa d’augment d’impostos”, apunta. En aquest sentit, manifesta que, malgrat que el pressupost del 2025 encara no s’hagi presentat, “és probable que la major despesa pública es destini a l’entrega d’habitatge social a preu assequible, la millora del transport i el progrés en la transició a l’energia renovable.

L’informe torna a posar èmfasi en el repte de la reforma de les pensions. Exposa que “Andorra s’enfronta a un dels majors augments de la despesa pública en pensions d’Europa a mitjà i a llarg termini a causa de l’envelliment de la població”. Remarca que un dels factors que ha retardat el dèficit del fons públic de la seguretat social és el fort creixement demogràfic impulsat per la immigració. I és que, segons l’agència de ràting, “els costos fiscals de l’envelliment també s’han vist mitigats pels nombrosos actius dels fons de pensions (aproximadament el 48% del PIB).

Pel que fa a l’acord d’associació, considera que “el risc que no sobrevisqui al referèndum és limitat perquè sembla que hi ha un ampli suport y les autoritats han comunicat de forma proactiva els detalls a la ciutadania”.

SECTOR BANCARI

L’anàlisi també parla de la resiliència presumpta del sector bancari en què “els bancs mantenen reserves satisfactòries de capital i liquiditat per sobre dels requisits. La rendibilitat ha estat resilient, recolzada per tipus d'interès més alts, la consolidació recent i les baixes pressions sobre la qualitat dels actius”.

Fitch Ratings també fa referència que “els tipus d'interès alts continuen afectant el creixement del crèdit tant al sector corporatiu com al de les llars, i encara que el sector de la construcció ha experimentat un creixement significatiu, els préstecs en construcció i al sector immobiliari es mantenen estables”.

Comentaris (6)

Trending