FEDA va tancar el tercer trimestre amb més de 27 milions de benefici

Els mesos d’estiu van continuar sent positius per a la companyia energètica, tot i que no tant com els anteriors, gràcies a un increment de l’ingrés mitjà del client fruit de la pujada de tarifes d’inicis d’any i a un preu de compra de l’electricitat a l’exterior que es manté molt moderat

Una imatge de la seu central de FEDA a Encamp.
Una imatge de la seu central de FEDA a Encamp. Toni Solanelles

El tercer trimestre va confirmar els bons resultats econòmics (molt bons de fet) de FEDA. A 30 de setembre, el benefici assolit per la companyia superava de poc els 27 milions, fet que ja suposaria una xifra rècord, a l’espera de com evolucioni el tram final de l’exercici. Per un costat, es van aconseguir més ingressos tant per un lleuger increment de l’energia venuda i l’augment tarifari. Per l’altra, l’electricitat que es compra a l’estranger es va pagar a un preu molt més baix del que s’esperava.

Així es posa de manifest en la liquidació pressupostària de FEDA a 30 de setembre, document al qual ha tingut accés Altaveu. Entre juny i setembre es va mantenir el bon ritme econòmic, tot i que amb una petita frenada en comparació als dos primers trimestres -tancats amb més de 20 milions-. Tot i això, els guanys de l’empresa van seguir creixent. Un cop complertes tres quartes parts de l’any, el benefici assolit arriba als 27,024 milions.

Es tracta d’una xifra que supera considerablement la que la companyia estimava que aconseguia quan va elaborar el pressupost per al 2024. Llavors, es preveia tot just 8,4 milions. També millora de forma notable el resultat obtingut el 30 de setembre del 2023: 18,66. Per tant, un 44,8% més.

FEDA ha incrementat l’ingrés mitjà per client fins a gairebé 175 euros, mentre que, en canvi, paga l’energia a l’exterior molt més barata que el 2023: 70,56 euros per megawatt/hora

Aquest bon resultat s’explica bàsicament per dos factors. Per un costat, la companyia s’està beneficiant de la pujada tarifària que es va aprovar per al 2024. I, per l’altre, hi ha un lleuger increment del consum. En aquest cas, del 0,3%. Així, l’ingrés mitjà del client ha crescut un 3,9%, passant dels 166,84 euros del 2023 a 174,93. Lògicament, això es transforma en una xifra de negoci superior. Aquesta arriba a 68,9 milions, per sobre dels 65,6 del 2023 tot i que no tan elevats com els que s’havien pressupostat (74,6).

El factor, però, que més impacta en el bon resultat és la bonança que ha presidit al llarg d’aquests nou mesos -de gener a setembre- el mercat internacional de l’energia, lluny de la tempesta que es va viure arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Això fa que el preu de l’electricitat que es compra a França i Espanya s’hagi mantingut molt per sota del que es preveia. Així, s’ha situat en 70,56 euros per megawatt/hora (MWh), dada que queda gairebé un 20% dels 87,96 que es van pagar de mitjana el 2023 -quan, cal recordar, FEDA ja va assolir un benefici de 23,6 milions-.

A banda, cal tenir en compte un altre factor: la major producció interna. Com que s’ha generat més electricitat al Principat, ha calgut importar-ne menys de fora. Així, fins ara, s’han comprat 316 gigawatts per hora. En canvi, en els nous primers mesos del 2023, la xifra arribava als 325.

La combinació d’aquests dos elements suposa que la despesa en compres a l’exterior s’hagi situat, fins al 30 de setembre, en 24,6 milions, en comparació als 31,4 de l’any passat. I, sobretot, molt per sota de la xifra que s’havia consignat al pressupost, que gairebé fregava els 60. Per tant, uns costos molt per sota del que s’esperava. Aquest comportament positiu fa que l’evolució a l’alça de les despeses de personal (5,5 milions en comparació als 5,04 del 2023) quedi força relativitzat.

Així doncs, es consolida la recuperació econòmica de FEDA després del sotrac viscut el 2021 i el 2022. La previsió, ja ho va reconèixer ara fa uns dies el seu director, Albert Moles, és tancar l’exercici amb uns beneficis rècord, per sobre dels assolits l’any passat.

Comentaris (5)

Trending