FEDA tanca el primer semestre amb més de vint milions de benefici

La companyia treu suc de l’increment de tarifes en vigor des d’inicis d’any, de la considerable reducció del preu de l’energia importada dels mercats internacionals, d’un lleuger increment del consum i una d’una major producció nacional

Vista de la seu de FEDA a Andorra la Vella.
Vista de la seu de FEDA a Andorra la Vella. FEDA

Feda va camí de trencar tots els rècords amb els resultats econòmics d’aquest 2024. El segon trimestre de l’any va tornar a ser extremadament positiu, igual que ho havia estat el primer. A 30 de juny, la companyia energètica tancava amb un benefici de gairebé 20,5 milions d’euros. En aquest sentit, els motius cal buscar-los en la conjunció de tres factors: la pujada de tarifes a partir de gener, la fortíssima davallada del preu de l’electricitat que s’importa des d’Espanya i França i una major producció interna.

Així queda constatat en el tancament de comptes de FEDA a finals del primer semestre de l’exercici, document al qual ha tingut accés Altaveu. Fins llavors, el resultat net era de 20,464 milions d’euros. La xifra queda molt per sobre tant de l’assolida el 2023 (13,4) com de la que es preveia en el pressupost de la companyia (5,2). Per tant, les estimacions s’han quedat curtes. De fet, ara, els rectors de l’energètica preveuen tancar el 2024 amb un benefici de 29,1, segons queda establert en els comptes que han tramès al Consell General per al 2025. D’aquests, cal recordar, el 30% es tornarà a transferir a Govern (8,7 milions).

L’any passat FEDA pagava de mitjana el megawatt hora a 92,3 euros; enguany, aquesta xifra ha caigut fins als 72,48, el que suposa un 21% menys

En aquesta bona evolució influeixen tres factors principalment. Per un costat, una millora de la xifra de negoci assolida per la companyia al llarg d’aquests sis mesos. Fins a 49,3 milions s’han aconseguit pels serveis que es presten als clients. Això suposa 2,25 més que la dada aconseguida el 2023. I es deu principalment a dos motius: el primer, s’ha venut més energia. El consum ha crescut un 0,4%. I, en segon lloc, s’ha venut a un preu més elevat, ja que a inicis d’any va entrar en vigor un increment tarifari: del 4,2%, aplicant l’IPC amb què es preveia tancar l’exercici.

Per tant, la llum s’ha distribuït a un preu més elevat. I, en canvi, s’ha comprat a un cost inferior. Durant el 2023, la mitjana a què es pagava l’energia importada des de l’estranger havia estat 92,3 euros per megawatt per hora (MWh). En canvi, enguany, aquesta dada ha davallat un 21% i s’ha situat en 72,48. I, a banda, la major producció interna ha permès importar menys electricitat: 216 gigawatts per hora pels 231 del 2023.

Resultat? Doncs una considerable reducció del capítol del que es destina a la compra d’energia. S’han gastat 18,78 milions, en comparació als 24,67 de l’any passat i als 34,2 que es preveien en el pressupost del 2024. En xifres reals, 5,82 menys.

Per tant, a 30 de juny la companyia queda molt a prop d’igualar el resultat positiu assolit en tot el 2023: 23,6 milions. Tot fa pensar, vist que al llarg dels darrers mesos no s’ha produït cap gran increment de preu de l’energia als països de l’entorn que, efectivament, aquesta xifra quedarà superada àmpliament segons avanci el segon semestre. Malgrat aquests números, de cara a l’any vinent, FEDA ha demanat poder apujar novament les tarifes, en aquest cas un 2,3%, novament la previsió d’IPC amb què Govern estima que es tancaria el 2024.

Comentaris (15)

Trending