Així es constata de l’anàlisi dels comptes per al 2023 de FEDA, als quals ha tingut accés Altaveu. L’empresa pública els ha elaborat tenint en compte diferents supòsits. Per un costat, que la despesa elèctrica del país assolirà els 582 gigawatts per hora -caldrà veure si això es compleix tenint en compte els plans d’estalvi que es volen impulsar tant al sector públic com al privat-. D’aquests, només el 21% es podrà produir al país. Per tant, novament tocarà comprar l’electricitat a fora (461 Gwh), en un mercat amb preus absolutament desfermats.
FEDA preveu que en aquestes operacions d’importació haurà de destinar una quantitat de 64,9 milions d’euros. Això suposa un 106% més del que estava previst pel 2022 -estimació que, cal recordar, ha acabat quedant-se curta-. Per tant, tret d’un canvi radical, les despeses de la companyia es tornen a disparar. I això sense comptar altres capítols com ara salaris o altres subministraments que es veuran afectats per la inflació -per cert, que la hipòtesi amb què s’ha elaborat marca un IPC a finals d’any del 4,5% que, ja s’ha admès des del Govern, segurament serà superior-.
I és en aquest context en el qual la direcció de FEDA considera que amb l’increment de tarifes aprovat ara fa uns mesos no hi haurà prou per aturar el cop. Considera que caldrà fer un nou augment. Es demana concretament un 15% més de mitjana. I aquest s’hauria d’aplicar ja al gener, a l’entendre de la societat pública. I, també s’admet, no evitaria un resultat molt negatiu.
En cas que Govern acceptés la petició, cosa que, per les declaracions ara fa uns dies del ministre portaveu, Eric Jover, no està gens clara, el pressupost avança uns ingressos per operacions comercials de 92,52 milions d’euros, el que suposaria un 40,6% d’increment en comparació als comptes presentats pel 2022 (dada que no tenia en compte la ‘tarifada’ del 25% de la passada primavera). D’aquests, 82,2 sortirien directament de la venda d’electricitat als clients, assumint tant l’increment de consum estimat com que s’accepti el nou augment de preus.
Seria, doncs, el gruix dels ingressos corrents de FEDA. En canvi, a les despeses de funcionament caldria sumar altres capítols com el d’inversió. La previsió, en aquest cas, és de 30,46 milions. En total, les despeses de la companyia el 2023 s’enfilarien fins a 132,9 milions d’euros (xifra rècord, un 54% superior a la del pressupost del 2022). En el capítol d’ingressos, la societat preveu un nou préstec, de 31,48 milions, que es destinaria principalment a finançar el parc eòlic del Maià. Això seria el que permetria fer les paus i maquillar com a equilibrats comptes que estan molt lluny de ser-ho.
La prova és l’estimació del resultat amb què es tancaria l’exercici. Es preveuen pèrdues -cal recordar, sempre que les noves tarifes un 15% superior s’apliquin des del gener-, de 22,64 milions d’euros. Un 108% més que les que s’havien estimat pel 2022, predicció que, tot s’ha de dir, ja s’ha quedat molt curta aquest any.