Així ho ha decidit Govern amb una proposta de canvi tarifari que únicament afecta aquells contractes domèstics. Patiran un increment del 2,3% en el cost que paguen per l’electricitat. En canvi, es mantenen els preus vigents tant de la tarifa professional com de la domèstica bonificada. En un comunicat, l’executiu assegura que “d’aquesta manera, es manté la competitivitat respecte als països veïns, i s’afavoreix les tarifes professionals que han estat menys protegides en els darrers increments” al mateix que temps que “es conserva la protecció a les persones en risc de vulnerabilitat”.
Per tant, les tarifes elèctriques blava, vermella i verda professional es mantindran. Igual que aquest any. Es remarca que “aquests tipus de consumidors, que tenen consums més elevats que els domèstics, actualment gaudeixen d’unes tarifes elèctriques més competitives, en tots els casos, que als països veïns, que poden arribar a ser fins a un 50% més elevades en determinats sectors”. Des del Govern s’explica que “la voluntat és seguir impulsant les tarifes elèctriques com a contribució al desenvolupament econòmic del país”.
Com s’ha dit, en canvi, sí que patiran una nova tarifada -la quarta en els darrers anys- els clients domèstics. Des de Govern s’ha intentat treure ferro a la decisió tot destacant que “les darreres dades indiquen que els usuaris dels països veïns han pagat entre un 40% i un 60% més per kWh consumit”. A banda, s’assegura que l’augment “permetrà mantenir el diferencial respecte França i Espanya”. La modificació, s’apunta, suposarà que les llars pagaran, segons quin sigui el seu consum, entre 0,8 i 1,3 euros més a cada factura mensual.
La mesura es pren malgrat que la mateixa FEDA reconeix que aquest 2024 -tal com ja va passar el 2023- tancarà l’exercici amb uns beneficis rècord. Com va explicar Altaveu, a 30 de setembre els números verds de la companyia ja superaven els 27 milions, xifra que, tot fa pensar, encara s’incrementarà més en el darrer trimestre. Des del Govern s’ha volgut argumentar que “el canvi de les tarifes elèctriques es fa complint amb les premisses de contribuir al desenvolupament econòmic del país, afavorir l’estalvi energètic, protegir els sectors més desafavorits i repercutir de forma transparent part dels preus de cost de l’energia elèctrica”.
En aquest sentit, s’assegura que “d’aquesta manera, els preus de l’electricitat contribueixen a les inversions necessàries de la transició energètica, com la millora de la connexió amb Espanya o el parc eòlic del pic de Maià, entre d’altres” al mateix temps que “permeten donar estabilitat davant de les fluctuacions de preus als mercats veïns”. També s’apunta que “l’increment s’aplica de forma homogènia a la potència contractada i a tots els trams de consum, de manera que es continua afavorint l’estalvi energètic amb un preu més econòmic per als trams de menys despesa”.
Finalment, pel que fa a la tarifa que satisfan les administracions comunals per l’enllumenat públic, es manté la disposició transitòria introduïda l’any 2022 que fa que es facturi la totalitat del consum per enllumenat públic, a diferència del que es feia anteriorment. A aquesta despesa s’aplicarà la tarifa corresponent al tipus de contracte, però amb un descompte del 15%. Pel que fa a les tarifes que aplica FEDA a les distribuïdores elèctriques, s’incrementen un 0,6%.
Comentaris (24)