Els farmacèutics busquen mecanismes per blindar el sector davant l’acord amb la UE

Els professionals de la farmàcia esperen ampliar tant com es pugui els ratis de població i distància entre establiments per restringir al màxim l’obertura de noves oficines

Les farmàcies pretenen obtenir una normativa el màxim de restrictiva vers nous establiments.
Les farmàcies pretenen obtenir una normativa el màxim de restrictiva vers nous establiments. Toni Solanelles

Els professionals de farmàcia busquen mecanismes, especialment a partir dels ratis de població i de distància entre establiments, per mirar de restringir tant com puguin l’arribada, l’eventual obertura de noves oficines farmacèutiques. És aquesta la resposta que troben els farmacèutics davant l’eventual aprovació de l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Es pretén ser “el més restrictiu possible”. I a poder ser, blindar el sector.

Els farmacèutics han celebrat aquest vespre una doble assemblea extraordinària en un hotel d’Escaldes per valorar diversos aspectes, especialment, sobre la regulació del sector. Molts dels professionals del sector, de col·legiats farmacèutics, han acudit a una trobada que ha estat força intensa i productiva, i en la qual s’haurien donat línies de negociació, directrius a les màximes responsables del col·legi professional perquè les traslladin als representants governamentals amb els quals estan avançant en la redacció del projecte de llei de planificació farmacèutica i els reglaments que en deriven.

Durant la reunió d’aquest dijous, el debat no s’hauria centrat tant en establir un posicionament clar com a col·legi en relació amb el negociat acord d’associació, que en gran mesura aixeca molts dubtes en la majoria de professionals de farmàcia, sinó que el debat ha estat orientat a mirar de negociar, d’aconseguir les normes legals “el més restrictiva possibles”. Ara mateix la proposta de Govern és permetre l’obertura de nous establiments cada 2.000 mil habitants i amb una distància entre oficines de 500 metres.

Ara mateix la proposta de Govern és permetre l’obertura de nous establiments cada 2.000 mil habitants i amb una distància entre oficines de 500 metres

En concret, en l’esborrany del projecte de llei amb què s’està treballant, s’hi estableix que “l’ordenació territorial de les farmàcies es fa per mòduls de població de dos mil residents per farmàcia per a cadascuna de les parròquies” i “la població es determina pel cens parroquial”. Alhora, i en relació amb el denominat mòdul territorial, “es podrà autoritzar l’obertura de noves farmàcies en aquelles parròquies o nuclis de població, sense tenir en compte el mòdul poblacional, sempre que aquestes farmàcies estiguin allunyades 500 metres o més de la farmàcia més propera”.

La idea que tenen els farmacèutics en ment, allò que s’hauria posat sobre la taula durant la reunió d’aquest vespre, seria que el mòdul de població passi de 2.000 a 2.500 habitants -i en aquest sentit, els professionals de farmàcia estan convençuts que podran sortir-se amb la seva- i pel que fa al mòdul territorial, es voldria que es diferenciï per parròquies. Així, la pretensió és que en les dues parròquies més grans, Andorra la Vella i Escaldes, hi hagi d’haver una distància entre establiments de 600 metres. A Sant Julià, Encamp, la Massana i Ordino, la distància s’ampliaria fins a tres quilòmetres. I a Canillo es voldria situar en sis.

Una de les qüestions que estan més verdes encara és com es podrien encaixar els trasllats eventuals de les farmàcies actualment ja obertes. I es diferencia entre els trasllats voluntaris, és a dir, aquells farmacèutics que sense una causa de força major vulguin situar el seu local a un punt distint al que estan inicialment situats, i que en gran mesura s’haurien de mirar d’acollir a un règim similar al dels nous.

O els que hagin de traslladar-se per causes forçoses, que serien aquelles com ara expropiació del negoci, catàstrofe, lloguer inassumible i que no es pugui renovar… En aquest cas, les condicions serien una mica menys restrictives. Però sobre aquesta circumstància de moment no hi ha res pactat, segons les fonts. De fet, tampoc el Govern no ha previst res en el projecte de llei que s’està elaborant.  

Etiquetes

Comentaris (5)

Trending