L’euríbor recupera el positiu i ‘amenaça’ les quotes de les hipoteques

Per primer cop des del 2016, l’índex de referència de la majoria de préstecs per comprar habitatge surt del negatiu i això es pot traduir en uns 15 euros de pujada en un crèdit de 300.000 euros a 30 anys amb un diferencial de 2 punts

Les quotes de les hipoteques s'encariran.

Un altre indicador econòmic s’afegeix a la llista de mal de caps de moltes famílies. En concret, aquelles que paguen una hipoteca. I, també, de les empreses que han de contractar o preveuen contractar préstecs: l’euríbor. El mes passat es va situar en positiu per primer cop en uns quants anys. Per tant, això es traduirà en un increment dels interessos a pagar i, per tant, de les quotes.

Per tenir clara la importància d’aquest índex, s’ha de posar en relleu que és el que s’aplica a la gran majoria d’hipoteques de les llars andorranes. En algunes d’elles, l’efecte ja es va començar a notar segons s’anava apropant a zero. En la resta, es començarà a veure l’impacte amb les futures renovacions.

Els economistes no preveuen que l’indicador arribi en un curt termini a 2% o 3% però adverteix que tot dependrà de si es pot controlar l’actual inflació desbocada

A l’abril, la mitjana de l’euríbor a 12 mesos va tancar a 0,013. És el primer mes en positiu des del gener del 2016. En certa forma, comença a anticipar una més que probable decisió del Banc Central Europeu d’apujar els tipus d’interès, ara a 0. A Estats Units, de fet, la Reserva Federal ja ho ha fet. És la fórmula amb la qual les institucions monetàries intenten controlar la inflació desbocada.

Així ho apunta Eduard Jordi, vocal del col·legi d’economistes consultat per l’Altaveu. “Es veu que no és tan conjuntural com es pensava i que és més alta. I com s’atura? Apujant els tipus”, comenta. Per això, “el mercat el que descompta ara és un increment a curt termini”.

El primer efecte de l’increment de l’euríbor, que ja assoleix una mitjana al maig del 0,239%, es veurà a les hipoteques. “A les pròximes renovacions, tothom que en tingui una, ho notarà”, avisa Jordi. De fet, moltes al país marquen que en cas que la dada sigui negativa, es considerarà zero. Per tant, feia anys que no es registrava ni increment ni davallades de les quotes.

Quant? Dependrà, evidentment de cada hipoteca. Des del col·legi d’economistes es posa un exemple: un préstec de 300.000 euros a 30 anys a un euríbor més dos punts. En aquest cas, la quota que actualment seria de 1.110 euros al mes pujaria uns 15 euros. “Cada pujada del 0,1% són 180 euros l’any”, apunta l’economista consultat des d’Altaveu.

“Al final, afecta les famílies, que hauran de pagar més, però també a les empreses i als Estats. I si no pugen els salaris, va en detriment del consum”, comenta. De cara al futur, llança un missatge relativament tranquil·litzador: “a curt termini, no veig tipus del 2 o el 3”, però sí “pujades sostingudes, a poc a poc, de 0,25 o 0,5 per any”. Ara bé, el risc arribaria “si on es controla la inflació”. Adverteix, això sí, que “és una amenaça més per determinades empreses o famílies, sobretot per les endeutades”.

Etiquetes: