A Andorra és molt habitual que es contractin hipoteques de tipus variable, amb el diferencial d’euríbor més el punt que s’hagi negociat amb l’entitat. Per tant, qualsevol moviment de l’índex afectarà directament a les quotes contractades, i també a aquelles hipoteques noves que s’estiguin negociant actualment. Des del departament de banca comercial i empreses de Morabanc, el director Sergi Plaza explica que hi ha dos factors que afecten principalment a tot el sector immobiliari, i que ajuden notablement a l’augment a les hipoteques.
Segons Plaza, d’una banda se situa “la situació immobiliària que tenim dintre del país, amb l’encariment de les matèries primeres, de la mà d’obra, i el fet que la comercialització dels pisos hagi pujat de manera notable aquests darrers anys”. A això, però, cal sumar-li “una situació macroeconòmica dels mercats amb una pujada de tipus”. El resultat és un encariment de les hipoteques d’entre 300 i 600, depenent dels diferencials que cada persona tingui contractats.
Aquesta situació és encara més visible si s’exemplifica amb un cas pràctic. Plaza ha exposat a l’Altaveu la situació d’una hipoteca nova de 200.000 euros a 20 anys, amb un diferencial d’un euríbor +1, “per posar números rodons”. La quota abans de la pujada de tipus s’ha calculat amb 919 euros mensuals. Amb la renovació, però, cal sumar-li 367 euros, i se situa en 1.286 euros. “Tot això el que fa és que la gent es repensi molt a l’hora de comprar un bé immoble”, assegura Plaza.
I la situació no està, de moment, prop de millorar, segons ha declarat la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, aquesta setmana a diferents mitjans de comunicació espanyols. Els tipus d’interès, ha assenyalat, no es baixaran abans que la inflació s’estabilitzi, en línia amb l’objectiu del 2%. I aquest fet no es preveu que sigui abans del 2025. Per tant, Plaza assenyala que “nosaltres no sabem què passarà en un futur, però sembla que la solució per pal·liar aquesta crisi és pujar els tipus, per treure diners del mercat i, per tant, pots concedir menys hipoteques i menys préstecs, i la gent no està tan endeutada”.
Aquesta acció, però, és en certa manera perillosa, assenyala Plaza, tenint en compte que Europa compta amb moltes empreses i negocis que estan endeutats. “S’ha d’anar amb molta cura amb aquesta pujada de tipus, perquè segurament els primers perjudicats són aquests països on s’haurà de pagar un deute encara més elevat i, per tant, tindrien un risc de fallida”, puntualitza. Centrant la visió a Andorra, però, no és capaç d’aventurar-se a fer una previsió concreta, “nosaltres som més humils, però no sabem fins on podran acabar pujant els tipus, però pensem que continuaran fent-ho”.
Això, a més d’afectar a empreses i països, també té una incidència directa en la població. Principalment, en aquells que han de renovar la hipoteca i veuen aquest augment important en una quota que, amb la inflació, ja resulta difícil de pagar. A Morabanc, segons Plaza, ja s’han trobat alguns casos, que indica que “els analitzem, els estudiem i intentem donar el màxim confort per trobar una solució”.