Estadística assegura que el poder adquisitiu dels andorrans queda per sobre del de França i Espanya

El departament confirma que el producte interior brut real va créixer un 2,6% durant el 2023, però admet que el PIB per càpita es va reduir en un 1,7%, situant-se en 33.972 euros per persona

El poder adquisitiu dels andorrans, segons Estadística, és més elevat que als països de l'entorn.

El poder adquisitiu de les persones que viuen a Andorra estaria per sobre tant del dels francesos com dels espanyols. També, per sobre la mitjana de la Unió Europea. Almenys aquest és el càlcul que ha fet el departament d’Estadística, seguint una metodologia internacional que permet fer el càlcul igualant els valors de les diferents monedes i que té en compte tant el producte interior brut (PIB) per càpita com el cost dels béns i serveis. Pel que fa al PIB real, es confirma la dada avançada ara fa uns dies pel Govern: va créixer el 2023 un 2,6%. En canvi, el PIB per càpita va caure un 1,7%.

Estadística ha donat a conèixer les dades definitives de l’evolució de l’economia durant l’any passat i es confirma que es manté un creixement, si bé inferior un cop superat el repunt post-pandèmia. El PIB real -el que té en compte l’efecte de l’IPC- es va situar en un 2,6%, arribant a un total de 2.891 milions d’euros, en comparació als 2.818,2 del 2022.

Amb aquest càlcul -i el de la població- s’estableix també el PIB per càpita. Aquest se situa en termes reals en 33.972 euros per persona. Això suposa una reducció de l’1,7% en comparació als 34.542 del 2022. En aquest cas, el motiu és el fort increment de la població, que ha passat de 81.588 habitants a 85.101. Per tant, puja el PIB sí, puja la riquesa del país sí, però també es reparteix entre més persones.

Aquí és on Estadística fa un exercici de càlcul per transformar el valor del PIB en termes de paritat del poder adquisitiu i, d’aquesta forma, poder comparar economies amb diferents nivells de preus. I és aquí on s’assegura que “el PIB per càpita del Principat d’Andorra del 2023 segueix situant-se entre les principals economies mundials”.

El càlcul es fa en dòlars americans i queda establert en 65.753. De fet, la taula el situa per sobre del de França (61.473), del d’Espanya (54.084) i de la mitjana de la Unió Europea (60.391) i l’OCDE (59.200).

Etiquetes: