Les estacions d’esquí modificaran la seva operativa aquest hivern per estalviar energia

Les empreses que gestionen els camps de neu estan analitzant el funcionament de tots els seus ginys i la despesa elèctrica que generen per tal de poder rebaixar la factura

Un dels ginys a Arcalís.
Un dels ginys a Arcalís. GRANDVALIRA

Les estacions d’esquí tenen damunt la taula una carpeta de difícil resolució: l’estalvi energètic. Amb un doble objectiu: contribuir a frenar la despesa d’electricitat en un moment de restriccions més que plausibles i evitar que la factura en un dels conceptes que suposa més diners per a les societats explotadores de camp de neu es dispari molt més del que ho és fins ara per l’encariment de l’electricitat.

Les concessionàries de les estacions estan analitzant la situació. De forma global, és clar que el consum que fan totes elles és molt elevat. La casuística de cada societat, però, és lleugerament diferent i per això els detalls concrets s’estan acabant d’avaluar. Però és possible que s’acabi posant sobre la taula una base operativa conjunta, més ara que hi haurà un forfet únic, per donar també senyal d’unitat i per tal que es deixi clar que el consum d’energia no serà un element de competència. De fet, el full de ruta es vol tenir ben aviat.

La factura energètica -d’electricitat i de carburants- és dels capítols més importants a nivell de despesa de les empreses de neu, personal a banda

Les fonts consultades han explicat que s’està analitzant quan caldrà posar en marxa uns ginys o quan no caldrà. Perquè sembla clar que l’escenari que es planteja és que les màquines que depenen de l’energia elèctrica -ep, també hi ha equips que van amb carburant fòssil que no passa tampoc pel seu millor moment- no estiguin funcionant contínuament ni totes les hores d’obertura de pistes.

La sectorització dels ginys agafarà aquest proper hivern més importància que mai atès que és possible que hi hagi telecadires -i més puntualment telecabines- que no vagin durant alguns trams de la jornada. La situació, però, s’anirà analitzant gairebé dia a dia i en funció de l’evolució es decidirà si hi ha més o menys ginys en marxa. De fet, estacions de Suïssa, per exemple, ja estan plantejant obertures reduïdes o, fins i tot, no obrir.

I encara hi ha un altre aspecte a tenir en compte: la meteorologia i com de bondadoses seran, o no, les precipitacions nivals. Vist l’increment de temperatures que hi ha hagut aquest estiu ara mateix no s’és gaire optimisme. I la generació de neu artificial, la posada en marxa dels canons, té un doble efecte: consum d’electricitat i de recursos hídrics, dels quals cada vegada van més a la baixa també.

Comentaris (2)

Trending