Espot esmenta el talent per treure pit de la bonança econòmica andorrana

El cap de Govern ha presidit la cloenda de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell

El cap de Govern, Xavier Espot , ha presidit la cloenda de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu. SFGA

El cap de Govern, Xavier Espot ha presidit la cloenda de la 34a Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell. Ha repassat els canvis experimentats al país en l'àmbit de l'economia, destacant el seu creixement, l'arribada de la multinacional Grifols i fent una crida al talent.

Espot, en el discurs de cloenda, ha dit que "tots els països tenen els seus reptes" i ha recordat que Andorra és la segona economia d'Europa en creixement després d'Irlanda i ho ha atribuit a les decisions valentes que s'han adoptat al Principat com la reforma fiscal. "Fa una dècada la decisió era valenta", ha explicat fent esment a la fi del secret bancari, l'acord monetari amb la Unió Europea, l'obertura al capital estranger o o l’entrada a institucions com el Fons Monetari Internacional (FMI). En aquest sentit, ha indicat que s’ha passat “del paradigma de tancament a un d’obertura i competitivitat”..

Per Espot, des del vessant polític, sempre han buscat "gestionar amb racionalitat, tal com s’han de gestionar també les empreses privades", i ha recordat les mesures de suport a l’economia durant la pandèmia i el fet que, tot i que aquests ajuts van fer apujar el deute públic, ara aquesta càrrega ja s’està reduint gràcies al creixement que han generat.

Segons Espot això no hauria estat possible sense el talent o la qualitat del sistema financer. Ha opinat que l'economia andorrana ha sortit més forta després de la pandèmia. "Som un país que atreu talent amb nous negocis centrats en la innovació" i ha subratllat, en aquest sentit, l'arribada de la multinacional Grifols.

Ha definit com 'talent', les noves iniciatives empresarials, el treball dels dominis esquiables o dels hotelers i restauradors. Espot ha indicat que el país s'ha adaptat als canvis amb seny i sense caure en populismes. "Andorra vol assumir un rol de lideratge en el seu entorn amb l'Acord d'associació", ha manifestat en referència a les regions veïnes més pròximes al país. "Un cop formem part del mercat interior europeu, es poden explorar sinergies amb les comarques catalanes veïnes o amb els departaments francesos fronterers amb Andorra", ha assenyalat. 

Ha avançat que aquestes sinergies poden cristal·litzar en zones franques industrials o logístiques, o en noves infraestructures de comunicacions. "Andorra pot i ha de ser un motor de la regió del Pirineu", ha assegurat, i ha justificat aquesta necessitat per la solidesa més gran del progrés compartit. 

SUPORT A L'ACORD D'ASSOCIACIÓ AMB LA UNIÓ EUROPEA

D'altra banda i durant unes de les ponències de la jornades, José Manuel González-Páramo exmembre del Comitè Executiu del Banc Central Europeu s'ha mostrat totalment favorable a l'Acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea (UE). "Tots els canvis en direcció positiva beneficien la posició d'Andorra i als seus socis comercials, especialment França i Espanya".

La Trobada Empresarial al Pirineu, cimera de referència per a l’empresariat català, ha posat la mirada en el talent i la valentia com a eines imprescindibles perquè les empreses, i en especial els seus líders, facin front als reptes dels nous escenaris laborals, marcats pel teletreball, la inestabilitat, el predomini de la tecnologia i els canvis constants.

Aquesta edició, que ha reunit més de 700 assistents, ha posat de nou en valor el teixit empresarial dels territoris que envolten els Pirineus en un espai on s’han pogut donar a conèixer experiències i casos d’èxit empresarial, compartir bones pràctiques i fer contactes entre professionals.

Etiquetes: