Espot assegura que “no anirem més enllà de l’intervencionisme” que hi ha a la llei òmnibus

El cap de Govern recull el guant de la petició per implementar aquesta legislatura la zona franca però avisa: “abans de moure fitxa i fer inversions cal tenir clar quin model volem”

Espot parla per telèfon abans de començar l'acte de la Cambra.
Espot parla per telèfon abans de començar l'acte de la Cambra. SFGA/C.ESTEVE

El cap de Govern, Xavier Espot, ha volgut deixar clar que la llei pel creixement sostenible i el dret a l’habitatge ha de ser “el full de ruta definitiu” per abordar totes dues problemàtiques. I, sobretot, que no preveu anar més enllà en “l’intervencionisme” que ja marca un text que, avança, “no escatimarem ni temps ni esforços a perfeccionar”. Així ho ha afirmat en la seva intervenció en l’acte de presentació de l’informe econòmic de la Cambra de Comerç, durant el qual s’ha referit a la petició per accelerar la creació d’una zona franca. Ha recollit el guant, sí, però ha avisat que “abans de moure fitxa i fer inversions cal tenir clar quin model volem”, una decisió que, indica, ha d’involucrar el teixit empresarial.

Com és habitual, Espot ha tingut l’oportunitat de fer una intervenció barreja de valoració de les dades i de resposta a les demandes manifestades per l’entitat. El cap de Govern ha reiterat que “hem de créixer i posar mitjans perquè sigui possible, però no a qualsevol preu” i que “cal posar límits a l’expansió desmesurada de certs sectors”. I aquest, ha apuntat, “és l’objectiu de la llei òmnibus”.

Aquesta, ha indicat, ha de ser “de fàcil aplicació”. I, sobretot, “el full de ruta definitiu per a aquesta legislatura”. En aquest sentit, davant bona part dels representants del teixit empresarial, ha volgut deixar clar que “no anirem més enllà en l’intervencionisme”. I, a la vegada, que “no escatimarem ni temps ni esforços per perfeccionar-la, envoltar-la de més garanties i assegurar-nos que hagi de ser esmenada o rectificada a curt o mitjà termini”. Per tant, s’ha dirigit a “aquells que es pensen que d’aquí a sis mesos redoblarem el clau amb noves mesures”, ja que “no serà així”.

Sobre la llei, Espot també ha volgut posar en relleu que el text acaba definint el model d’inversió estrangera que es vol almenys durant una llarga temporada. I això passa per “limitar la que es fa al sector immobiliari i fomentar la que es fa de forma directa en el teixit productiu”. Ara bé, sense que això suposi “frenar-la en sec” sinó, més aviat, “acotar-la”. A la vegada, també cal “incrementar el nombre de pisos de lloguer sense comprometre el creixement sostenible”. El mandatari s’ha mostrat “convençut” que “quan s’apliqui es veurà que moltes de les pors no estan fonamentades”.

El cap de Govern, Xavier Espot, i Mas parlen abans de l'acte de presentació.

Relacionat

La Cambra apressa Govern amb la zona franca i demana tenir veu al comitè mixt amb la UE

El màxim responsable de l’executiu també s’ha referit a la demanda per accelerar la creació d’una zona franca per a mercaderies. Espot admet que “tenim un interès mutu i comú” i ha apuntat que “em consta que es treballa perquè vegi la llum aquesta legislatura”. Ara bé, també ha deixat clar que abans calen certes actuacions. “Abans de moure fitxa i fer inversions cal tenir clar quin model volem”, ha apuntat, una definició que “recau en el teixit empresarial que ha de demostrar un interès en el projecte i en la seva viabilitat”. En aquest sentit, ha avançat que hi ha previst un viatge a Luxemburg per conèixer de primera mà la zona franca existent a aquell país.

Sobre l’informe, Espot també ha volgut posar una dada que, al seu entendre, cal vigilar. Els darrers anys ha crescut el PIB, sí; però en canvi ha davallat el PIB per càpita. “Creem més riquesa però es reparteix entre més gent. I això vol dir que hi ha una relativa pauperització dels nostres ciutadans”, ha comentat. Per això, defensa que cal “la intervenció puntual i quirúrgica, ben pensada de l’Estat”.

El cap de Govern també ha volgut respondre a la petició sobre la pressió fiscal. En aquest sentit, considera que la comparativa que ha fet la Cambra amb Suïssa, Irlanda o Liechtenstein no és del tot correcta, ja que, a diferència d’aquests països, “una part substancial la suporten els visitants”. En canvi, “si ens fixem en la que paguen els residents, estaríem per sota”. Per tant, defensa que “tenim un sistema fiscal competitiu i equitatiu, que és millor que el d’aquells països perquè tothom paga igual; no arribem a acord amb grans fortunes o grans multinacionals”.

Just amb aquest punt, ha aprofitat l’ocasió per carregar contra les formacions a l’oposició. “Mentre governem, seguirem apostant no només per l’ortodòxia pressupostària sinó també amb el compromís de no incrementar els tipus màxim de cap dels impostos directes o indirectes ni per aplicar criteris de doble imposició com defensen PS o Concòrdia”, ha etzibat.

A aquest comentari ha volgut respondre Cerni Escalé. Des de Concòrdia, s’ha lamentat que Espot hagi aprofitat la seva participació en l’acte com a cap de Govern per atacar-los, al mateix temps que s’ha indicat que, en cap cas, tenen la intenció d’apujar el tipus de l’impost de societats per sobre del 10%. A banda, el parlamentari sí que ha coincidit en una reflexió amb Espot: la davallada del PIB per capita és preocupant. “Andorra és més pobre”, ha posat en relleu.

Comentaris (10)

Trending