Espot admet que toca “accelerar” els canvis a la Llei del sòl

El cap de Govern demana als comuns buscar un consens per trobar “un punt d’equilibri” entre la necessitat de disposar de més habitatge i un desenvolupament urbanístic més sostenible

Una obra en construcció.
Una obra en construcció. Toni Solanelles

El cap de Govern, Xavier Espot, defensa que cal avançar i, sobretot, accelerar, el treball per redefinir el model d’urbanisme del país. I admet que, tal com s’ha demanat des de l’Associació de Propietaris de Terres, la Llei del sòl s’ha de modificar. Aquest treball, però, cal fer-ho conjuntament amb els comuns, a qui demana disposició per trobar “un punt d’equilibri” entre la necessitat de construir més habitatge i la protecció de l’entorn natural i un desenvolupament sostenible.

El mandatari ha volgut recordar, primer de tot, un fet essencial a l’hora d’abordar aquesta qüestió: Govern té “competències limitades”. La gestió del sòl, ha remarcat, correspon als comuns. I, tot i això, entén que cal posar fil a l’agulla davant una situació que, potser sí, s’ha escapat de les mans, amb un nou boom de la construcció. Tot i això, ha apuntat que ja hi ha corporacions que han fet canvis als plans d’urbanisme, com ara Canillo i Ordino, i que altres han “sectoritzat” la seva parròquia per restringir el creixement d’algunes zones.

Ara bé, reconeix que “cal anar un pas més enllà”. Per això, remarca, “tenim en marxa un procés de reforma de la Llei del sòl”. Aquest, ha indicat, “ha de ser participatiu”, amb tots els actors implicats. I, també, “s’ha d’accelerar”.

Josep Duró i Jordi Cerqueda, membres de l'APTA.

Relacionat

Els propietaris de terres aposten per una revisió profunda de la legislació urbanística

Entre els agents implicats, lògicament, hi ha les corporacions parroquials, a les quals demana que estiguin disponibles a arribar a un consens que no necessàriament impliqui una normativa uniforme a totes elles. Sí, però, “un mínim comú denominador” que permeti “frenar la situació actual”. Frenar, però no paralitzar, perquè, ha recordat, també hi ha necessitat de disposar d’habitatge a un preu assequible.

“Hem de trobar un punt d’equilibri; no ha de ser igual a totes els parròquies però tampoc pot haver-hi unes limitacions excessives”, ha apuntat. En definitiva, “unes normes bàsiques amb les quals tots els comuns s’hi sentin còmodes”.

Espot també s’ha referit a una proposta que ha fet l’Associació de Propietaris de Terres, amb relació a la possibilitat que s’aposti perquè els treballadors que arribin al país no necessàriament hi hagin de residir i elegeixin poblacions properes com ara la Seu d’Urgell. En aquest sentit, ha recordat que “sempre hem volgut créixer amb un model de residència i treball que no crec que s’hagi de trencar”. Sí que ha apuntat, però, que “si seguim creixent potser no podrem garantir a tothom que visqui al país”. Així, al seu entendre, el que cal és “trobar mecanismes per facilitar que qui vulgui triar viure fora, ho pugui fer”.

Comentaris (8)

Trending