L’energia solar guanya pes a Andorra: el 2023 es va tancar amb més instal·lacions i més producció

L’any passat el nombre d’equipaments, especialment els d’autoconsum, va créixer un 67%, fins a 188 incloent-hi el parc solar de Grau Roig i això suposa que l’electricitat generada ja suposi l’11% de tota la que es fa al país

Plaques solars actuals a la nova seu del Consell.
Plaques solars actuals a la nova seu del Consell. CONSELL GENERAL

L’energia fotovoltaica guanya, a poc a poc, pes al país. Al llarg del 2023, els diferents projectes, tant d’àmbit privat com impulsats per la mateixa FEDA, com ara el parc solar de Grau Roig, han anat consolidant aquesta forma de producció. L’exercici es va tancar amb un fort increment de les instal·lacions generadores, especialment pel que fa als sistemes d’autoconsum i, de retruc, amb un augment de l’electricitat generada via aquesta tecnologia, que ja suposa l’11% del total que es fa a Andorra.

Així es desprèn de les dades facilitades per la mateixa companyia energètica en la ‘Memòria de Sostenibilitat’ de l’any 2023. FEDA remarca el “creixement important” que al llarg de l’any passat va viure aquesta font renovable. Ho va fer tant en nombre d’instal·lacions com en l’energia produïda. Així, per un costat, el nombre d’equipaments fotovoltaics va passar dels 112 registrats el 2022 a 188, és a dir un increment del 67%.

El salt encara és més gran si la comparació es fa amb les tot just 37 existents el 2021. Per tant, en els darrers dos anys, el nombre d’instal·lacions existents al Principat s’ha multiplicat per cinc.

D’aquests 188, segons les dades de FEDA, la gran majoria, 147, són d’autoconsum. És a dir, l’energia generada es fa servir al mateix edifici on es produeix. En canvi, 41 són d’injecció. És a dir, tenen com a objectiu que l’electricitat es passi a la xarxa general a canvi de les tarifes de compra aprovades des del Govern.

Entre aquestes segones estaria el parc solar de Grau Roig, que hauria arribat a produir un total de 1.283 megawatts per hora. A aquest projecte se sumen altres de més petits, com ara la instal·lació de plaques a diferents edificis com ara la casa d’empleats, l’ETR d’Encamp o el magatzem gran d’Engolasters.

La suma de totes aquestes iniciatives, privades i públiques, ha fet que la generació d’energia fotovoltaica hagi crescut de forma important. Si el 2022 representava el 7% de tota la producció d’Andorra, el 2023 es va tancar a l’11%.

Pel que fa a la potència instal·lada, també hi ha un fort augment. El 2022 tot just arribava a 2.800 quilovolt-ampers, el 2023 aquesta ja supera els 5.897. En aquest cas, creix tant pel que fa als equipaments d’autoconsum com els d’injecció a la xarxa.

LA RESTA DE LA PRODUCCIÓ

Ara bé, encara hi ha camí a recórrer. De moment, la font principal de producció energètica al país segueix sent la central hidroelèctrica, amb una millora de resultats en comparació al 2022. L’any passat va generar 69.934 megawatts per hora, per sobre dels 67.198 de l’exercici anterior, però encara lluny de les millors dades. Per exemple, el 2021 se’n van generar 78.827.

En segona posició, hi ha CTRASA. El forn incinerador, via la crema de residus -o valorització energètica, com prefereix FEDA- va generar 16.607 MWh. Per la seva banda, la central de cogeneració en suposa 8,599.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending