Cal diferencia l’evolució de les compres si es tenen en compte els preus corrents -és a dir, tenint en compte els preus que hi ha en el moment de fer el càlcul- o si s’observen els preus constants -és a dir, deixant al marge, justament, l’increment del cost de la vida. Aquesta diferència és clau per arribar a concloure que la gent compra menys però gasta tant o més perquè tot plegat s’ha encarit moltíssim. Tot i això, la reculada, segons el departament d’Estadística, és inferior a Andorra respecte d’Espanya o França.
ÍNDEXS
L’índex de vendes de les grans superfícies del comerç al detall experimenta una variació positiva del +1,5%, a preus corrents, el mes de desembre del 2022 respecte al desembre de l’any anterior i una variació del +12,1% si es compara amb el mes de desembre del 2019, abans de la crisi sanitària. Pel que fa al desglossament de l’índex en funció del tipus de producte, la venda dels productes alimentaris augmenta un +2,7% i, la venda de la resta de productes (no alimentaris) creix el +0,5% en comparació amb el mateix període de l’any anterior.
Aquesta variació general anual se situa per sota de les xifres d’Espanya (+11,0%) i França (+5,5%). Pel que fa a l’índex de vendes a preus constants (descomptant l’efecte dels preus), disminueix el -5,8% al desembre del 2022 en comparació amb el període homòleg de l’any anterior, i una variació del +1,5% si es compara amb el mes de desembre del 2019, abans de la crisi sanitària. Pel que fa al seu desglossament, respecte al desembre de 2021, les vendes de productes alimentaris cauen el -8,9% i les vendes de la resta de productes cauen un -4,2%.
D’altra banda, l’evolució del personal ocupat en les grans superfícies comercials al desembre del 2022 disminueix el -0,1% respecte al mateix mes de l’any anterior, quasi el 64% són dones i quasi el 93% disposa de contractes a jornada completa.
Comentaris (3)