Les empreses familiars admeten “una recuperació postCovid espectacular” però ara esperen una frenada

El president de l’EFA reconeix que s’ha badat en la planificació constructiva i ara cal córrer a posar ordre i celebra que les administracions comencin a impulsar iniciatives público-privades

Joan Tomàs, Daniel Armengol i Susanna Roca, en la presentació del cicle de l'EFA.
Joan Tomàs, Daniel Armengol i Susanna Roca, en la presentació del cicle de l'EFA. Toni Solanelles

Les empreses familiars del país, que són una part important del teixit econòmic, han experimentat “una molt bona recuperació postCovid” i ara estan a l’expectativa d’una frenada i comprovar si es tracta d’un “aterratge suau o una baixada més pronunciada”. Així ho ha indicat el president de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), Daniel Armengol, durant la presentació de la 24a edició del cicle formatiu i divulgatiu que anualment promou l’organització. I que enguany se celebrarà dimarts de la setmana que ve a Anyós Park.

El cicle l’han presentat Armengol, la vicepresidenta, Susanna Roca, i el secretari general, Joan Tomàs, que ha estat qui ha introduït les tres píndoles que es posaran sobre la taula i també els ponents que durant 35 minuts cadascun exposaran qüestions relatives als perills de les noves tecnologies (Bruno Pérez-Juncà, pèrit informàtic forense), a la responsabilitat corporativa en matèria de sostenibilitat i drets humans (Elisabeth de Nadal, directora d’ESG del bufet Cuatrecasas) i l’impacte del canvi climàtic i les polítiques mediambientals en les empreses (Manola Brunet, president de la Comissió de Climatologia d l’Organització Meteorològica Mundial).

Tomàs ha destacat que es tracta de qüestions de prou interès i calat i Roca ha ressaltat que són temes “que el dia a dia ens fa oblidar” i que per la seva importància està bé que es posin sobre la taula píndoles “perquè es generi una reflexió”. Armengol ha destacat que aspectes com les noves tecnologies i la digitalització dels negocis o qüestions mediambientals suposen “nous reptes i oportunitats” que cal “aprofitar” però també comporten amenaces que cal parar”.

“Portem cinc anys pregonant la necessitat de la col·laboració público-privada” i ara “sembla que els nostres governants s’estiguin alineant en aquest concepte”, manté Armengol

El president de l’EFA, que ha destacat que el cicle de conferències és una oportunitat perquè els afiliats puguin interactuar entre ells, també s’ha referit al moment econòmic actual. Així, ha indicat que “les expectatives (arran de la pandèmia) no eren les que han estat i la recuperació postCovid ha estat espectacular”, fet que a parer de Daniel Armengol exemplifiquen les dades i magnituds que periòdicament publica Estadística.

Ara bé, cal veure què passarà ara, amb una inflació elevada però que “sembla que s’estigui moderant” i una energia que “s’ha pausat bastant per no dir molt”. En tot cas, s’està a l’expectativa de si hi haurà “un aterratge suau o una baixada més pronunciada”. I encara que internacionalment molts analistes consideren que es donarà el segon escenari, Armengol aposta per un “retorn a la normalitat” de manera pausada.

El president de l’EFA ha deixat en mans de la CEA i del Consell Econòmic i Social qualsevol aspecte relacionat amb la qüestió del reagrupament i les condicions que s’han endurit o d’altres impactes. En canvi, sí que Armengol ha estat clar en afirmar que “portem cinc anys pregonant la necessitat de la col·laboració público-privada” i ara “sembla que els nostres governants s’estiguin alineant en aquest concepte”. Així, la rehabilitació d’alguns dels immobles que s’han de transformar en pisos de lloguer a preu assequible es farà de manera concertada.

Preguntat per l’evolució de la construcció, un sector que coneix Daniel Armengol a la perfecció, l’empresari ha reconegut que “hem badat” en la planificació que s’ha fet en el temps. I ara arriba al 2023 que “cal córrer” per mirar de no cremar-ho tot. La vicepresidenta de l’EFA, en relació amb l’arribada de creadors de continguts, ha assegurat que a Andorra que hi hagi “empreses diverses la fa més rica” i “li aporta valor, que és el que nosaltres hem de defensar”.

UNIÓ EUROPEA

Daniel Armengol també s’ha referit a les negociacions amb la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació i ha confirmat el calendari que ja va avançar l’Altaveu i que els hauria comunicat el Govern en una recent reunió. “Sembla que tot es torna a accelerar” i que hi ha la “inclusió dels actors socials” en les converses. “Hi estem a sobre vetllant per saber cap a on va i com s’enfoca” la negociació.

La voluntat, ha explicat el president de l’EFA, és que l’acord es pugui rubricar el primer trimestre del 2024, que el referèndum se celebraria a final de l’any que ve i a principi del 2025 hauria de prendre vigència si la consulta popular és positiva. Armengol ha afirmat que no sap qui té més interès en anar ràpid, però que en tot cas, “l’esperança és tenir un bon acord i no un acord ràpid” i ha coincidit amb Joan Tomàs que “no es poden perdre de vista les finestres d’oportunitat, si és que hi són, i saber-les aprofitar”.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending