L'emissió internacional de bons col·loca els 500 milions amb una demanda que quintuplica l’oferta

És la primera d'aquest tipus que promou el Govern, s'ha obert aquest dimecres al matí i s'ha tancat en poques hores entre 157 inversors de 19 països

Comentaris

Jover i Ballestà durant la roda de premsa d'aquest dimecres.
Jover i Ballestà durant la roda de premsa d'aquest dimecres. SFGA/ C.ESTEVE

La primer emissió internacional de bons verds, socials i sostenibles el Govern, que s’ha obert aquest dimecres al matí s’ha tancat en poques hores amb la col·locació de tota l’emissió de 500 milions d’euros. L'operació llistada a Luxemburg, s'ha repartit entre 157 inversors provinents de 19 països (Andorra, Alemanya, Suïssa, Espanya, França, Regne Unit, Luxemburg, Portugal, Eslovènia, Holanda, Israel, Eslovàquia, Itàlia, Àustria, Mònaco, Finlàndia, Estats Units, Bèlgica i Bulgària).

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha explicat aquest dimecres que la demanda ha gairebé quintuplicat l’oferta de 500 milions d’euros i s’han sol·licitat 2.400 milions d’euros repartits entre els 157 inversors. “Aquesta és una emissió inaugural que ens ha permès conèixer a molts inversors que segurament podran interactuar amb l’economia andorrana”, ha apuntat.

Els 500 milions d’euros converteixen l’emissió en la de més volum que Andorra ha fet mai. El valor d’un nominal dels bons institucionals és de 100.000 euros amb un tipus d'interès de l’1,25% i un venciment de 10 anys. El titular de Finances ha afirmat que l’operació és “un salt qualitatiu” per a la gestió del deute andorrà i reforça la resiliència de l’Estat, atès que permet realitzar una reestructuració del deute, diversificant-lo.

Ha destacat que l’emissió ha suposat un canvi significatiu respecte a les anteriors, atès que s’ha establert un venciment de 10 anys –convertint-se en l’emissió de més durada de la història d’Andorra– que permet que la maturitat mitjana del deute andorrà pugi fins a 5,1 anys, multiplicant per més de dos l’actual que se situa en 2,2 anys.

A més, aquesta tipologia de bons –verds, socials i sostenibles– alinea la política de gestió del deute amb les prioritats en la gestió mediambiental i social del Govern, emmarcada en el full de ruta de la legislatura anomenat Horitzó 23. Els bancs col·locadors han estat Crédit Agricole i Banco Santander, les dues entitats, tal com ha recordat el ministre, que ja van exercir aquesta funció en l’operació de deute internacional de l’any passat. Els cinc bancs andorrans han esdevingut col·locadors secundaris.

Des de Govern es qualifica la primera emissió internacional de fet històric

Jover i el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, han posat en relleu que aquesta és la primera emissió internacional d’Andorra, un fet “històric” i que “ha estat un repte” que s’ha pogut materialitzar gràcies “a tots els passos d’homologació internacional que s’han fet des del Govern” d’entre els quals destaca l’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI) l’octubre del 2020. “El pas de l’adhesió era un pas necessari que donava la imatge en el context internacional de com estan realment les nostres finances i com el Govern estava actuant en la crisi sanitària i de cara al futur”, ha afegit Ballestà.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending