L’IPC va tocar sostre al febrer arribant al 7,5%, però a poc a poc s’ha anat moderant, sobretot a partir del darrer trimestre del 2023. La dada avançada de novembre el fixa al 5%. Bisbal explica que “la inflació a la zona euro s’ha controlat amb tipus d’interès elevats que han fet que hi hagi menys diners disponibles i, per tant, menys compres”.
L’economista reconeix que caldrà estar atents a l’evolució del preu de l’energia, que inclou l’electricitat i els combustibles. Remarca que “la guerra a Ucraïna i a Israel fa difícil de pronosticar”. Precisament, diu que “l’electricitat i la matèria primera la comprem fora. FEDA havia comprat una part important de l’energia amb un preu tancat i això va fer que fóssim més competitius”. Afegeix que “durant uns anys això no ho va repercutir als consumidors. Quan ho ha començat a fer és quan s’ha vist afectada la inflació”. A això, cal sumar-hi “l’elevat preu dels carburants”, malgrat que en els darrers mesos s’han moderat. Per aquest motiu, creu que “un 5% d’inflació no és una dada positiva”.
Antoni Bisbal adverteix que el Banc Central Europeu no baixarà els tipus d’interès i hi “continuarà havent pressions als consumidors amb l’accés limitat al crèdit i unes hipoteques més cares. Això provocarà que la gent consumeixi menys”. Confia que l’IPC es pugui controlar l’any vinent, tot i que caldrà veure com es tanca aquest desembre amb les festes de Nadal que comportaran un increment de preus de certs productes.