Trobar treballadors qualificats és molt complicat i els empresaris en són plenament conscients. Ara bé, quan s’ha demanat des de Govern que patronal i sindicats es posin d’acord per pactar l’augment salarial de cara al 2024, la CEA manté la postura que això ha de ser una decisió de cada empresa. Bisbal manifesta que l’increment dels sous haurà de ser gairebé una obligació en els pròxims anys perquè la gent que viu als països del voltant ja no veu Andorra un país atractiu per venir a treballar. “A Espanya ja veus gent que no està disposada a venir perquè els sous s’han escurçat. Els hi surt més rendible anar a les Balears perquè et donen el salari, menjar i habitatge”, ha expressat”.
L’economista exposa que el què pot passar és que cada vegada hi hagi menys personal qualificat o que es produeixi un canvi de model en el qual les empreses incloguin retribucions que seran en habitatge i manutenció i això, segons diu, “permetrà trobar més treballadors”. De fet, diu que ara s’han de buscar a l’Argentina o el Perú. Bisbal té clar que el preu de l’habitatge no baixarà i “si no fas tot això, amb un salari de 1.300 euros no et vindrà ningú”.
Pensa que amb una retribució molt més elevada hi pot haver més gent que tingui accés a un habitatge digne, tot i que també remarca que hi haurà una part que buscarà allotjament més barat a les zones frontereres. També s’ha mostrat favorable que hi hagi una part de regulació dels salaris perquè “potser estem atraient una part de gent al país que no volem i això pot acabar amb un increment de la delinqüència”.
Antoni Bisbal, més enllà de les declaracions que hagin fet els polítics darrerament com el cap de Govern, Xavier Espot, en què manifestava que si es volia continuar creixent econòmicament part de la nova mà d’obra hauria de viure fora, considera que “es tracta d’una situació que la regularà l’oferta i la demanda”.