Les dades macroeconòmiques publicades aquest dijous i que avaluen el període 2022-2027 serien bones sempre que les estimacions amb què es treballa d’Espanya, França i la zona euro acabin sent reals. Per tant, qualsevol variació que hi hagi en l’entorn pot fer modificar les projeccions per a Andorra, la generació riquesa de la qual, aquest 2023 seria de tot just un 0,8%. Aquest és el percentatge que Estadística atribueix al PIB real per a enguany. El nominal, que té en compte la inflació se situaria, sempre segons el treball d’Estadística, en el 4,9%.
Les projeccions econòmiques són molt conservadores quan a l’evolució dels preus, del cost de la vida. I si el 2022 va deixar un IPC del 7,1%, per aquest exercici en curs l’estimació de la inflació el situa Estadística en un 3,9%. Segons les dades publicades pel departament governamental, l’increment del cost de la vida seria cada vegada inferior. És a dir, l’IPC aniria reculant sent, però, sempre positiu. Això sí, des del 2024 i fins al 2027, sempre que les estimacions es compleixin, sempre per sota del 2%.
La generació de riquesa dels propers anys mai no tornarà a ser, en el lustre que ve, el que hi ha hagut el 2022 pel rebot derivat de l’estrebada negativa que va resultar ser, òbviament, la pandèmia. Certament, segons les dades publicades aquest dijous, l’any de més estancament hauria de ser aquest 2023. Però en els propers exercicis tot just s’arribaria a un increment del 3,1% el 2025. La resta d’exercicis s’estarà per sota d’aquesta xifra.
Si s’extrapolen les dades en relació amb la massa salarial i, sobretot, el nombre d’assalariats, es pot afirmar que Estadística segueix preveient que la població continuï anant a l’alça. Això és una interpretació a partir del fet que s’estima que els dos conceptes esmentats relacionats amb el mercat laboral indiquen que hi haurà un increment, especialment destacat per concloure que la població anirà a l’alça és el fet que el nombre d’assalariats anirà creixent. Però els percentatges d’increment seran cada vegada més baixos.