El govern espanyol ha anunciat aquest dilluns tot un paquet de mesures destinades a intentar pal·liar els efectes econòmics que ha provocat l’esclat de la guerra a Ucraïna. Entre elles, la que aborda el problema que per a molts sectors i ciutadans provoca l’alça del preu dels carburants. Que hi hauria un descompte de 20 cèntims per litre per als transportistes se sabia des de la setmana passada. La sorpresa ha estat que aquesta iniciativa s’ampliarà a tota la ciutadania en general. S’ha d’aprovar aquest dimarts al consell de ministres, entraria en vigor el divendres i s’allargarà, inicialment, fins al 30 de juny.
El sector calcula que entre taxa verda (800.000 euros) i l’efecte en l’IGI de l’increment de preus (500.000 més), el Govern ha recaptat 1,3 milions d’euros extra gràcies als combustibles
Des de l’Associació d’Importadors de Carburants (Assidca) l’anunci s’ha rebut amb tranquil·litat. Admeten que el diferencial quedarà tocat, però remarquen que, en línies generals encara tindran preus més competitius. Així ho apunta el president de l’entitat, David Porqueras. “Qualsevol mesura d’aquestes l’hem de relativitzar”, apunta.
I és que, recorda, les darreres setmanes, el diferencial de preu amb Espanya i amb França s’ha incrementat. A Andorra les tarifes han pujat, si; però a un ritme inferior. En part, per l’efecte més petit d’un IGI del 4% en comparació amb un IVA del 21%. Un altre motiu és el fet que “aquí comprem gairebé a diari per tenir els dipòsits plens davant el risc que qualsevol imprevist ens pugui deixar sense carburant i, per tant, som molt més reactius”. Per tant, ara “som molt més econòmics que a Espanya o França, fins i tot de les ‘low cost’”.
Actualment, aquesta diferència estaria en sis cèntims en el cas de la gasoli i dotze pel gasoli si la comparativa es fa amb aquestes darreres estacions de serveis. En canvi, amb les grans cadenes, encara és superior: vint cèntims més. Per això, Porqueres considera que “amb les grans entenc que no hem de patir”. I en el cas de les de baix cost, apunta que “haurem de veure quines són les modalitats d’aplicació i qui ho paga”.
Porqueres ha volgut posar en relleu que amb aquesta decisió, Espanya se suma a França i a altres països a l’hora d’aplicar mesures “que afecten directament tots els consumidors finals”. En canvi, apunta que el Govern ha optat, per ara, per “afectar només uns certs col·lectius”. Això, recorda, quan “està recaptant més que mai amb els carburants”.
I és que, segons els seus càlculs, l’entrada en vigor de la taxa verda, amb l’entrada del 2022, ja hauria suposat per a Govern uns ingressos extra de 800.000 euros en aquestes primeres setmanes d’aplicació. A això caldria sumar els diners cobrats de mes via IGI per l’increment del preu, uns 500.000 més.