Per ara, però, no hi ha cap problema d’abastiment ni cap bogeria ciutadana als establiments del Principat. Sí que és cert que algunes àrees comercials han començat a establir certes restriccions amb el producte que més s’està ressentint dels efectes col·laterals de la guerra: l’oli de gira-sol. En alguns comerços es limita a un cert nombre d’ampolles la compra d’un oli que en el 50% del que es consumeix a Europa es produeix entre Ucraïna, sobretot, i Rússia.
Tot l’enrenou ve provocat per una petita plataforma de transportistes que actuen al marge de qualsevol organització de professionals del sector i, és clar, encara més de les patronals que en cap cas donen suport a l’eventual aturada
Per tant, segons que han explicat les fonts consultades del sector de la distribució alimentària, hi ha dos fronts distints a tenir en compte. D’una banda, la possible vaga del transport i, de l’altra, l’especificitat productiva del gira-sol. Quant a la primera, no hi ha cap confirmació oficial de cap vaga. De fet, tot l’enrenou ve provocat per una petita plataforma de transportistes que actuen al marge de qualsevol organització de professionals del sector i, és clar, encara més de les patronals que en cap cas donen suport a l’eventual aturada.
La plataforma en qüestió ha fet córrer uns àudios amenaçadors anunciant una vaga indefinida amb piquets molt severs a les principals carreteres de la xarxa espanyola a partir de les 0 hores del dia 14. És a dir, a partir de la mitjanit del proper diumenge a dilluns. Diverses entitats, però, com la principal plataforma estatal de transportistes a Espanya (la CNTC) han corregut a desmentir que hi pugui haver una acció de l’abast del que es pretén fer creure.
APROVISIONAMENT I GIRA-SOL
Amb tot, al Principat, i sabedors de la petitesa del país i de la dependència, en aquest cas, d’Espanya, molts dels distribuïdors han fet per als propers dies unes comandes una mica majors del que seria habitual. I així poder incrementar els seus estocs en previsió d’una possible dificultat que, amb motivació oficial i ferma, no s’espera. Una altra cosa, s’ha dit ja, és la qüestió del gira-sol. Al tomb d’aquest producte hi està havent un moviment especulatiu molt important.
Molts hotels, també del país, n’han comprat remeses molt més importants del que seria normal. Ara mateix no hi hauria problema, perquè l’oli que es pot comercialitzar o que s’està comercialitzant s’ha produït a partir de les collites de l’any passat. El problema gran vindrà l’any que ve, quan no hi haurà la producció de pipes necessària -Ucraïna, principal exportador, no està ara mateix per conrear gira-sols- per fer l’oli que demanda el mercat i es preveu que llavors sí que hi haurà mancança d’abastiment. Per això ara mateix ja s’està jugant amb els estocs.
Per això que els distribuïdors del país ja comencen a tenir problemes perquè els grans majoristes no serveixen el producte. O no amb la quantitat pretesa, perquè prefereixen estocar-lo, retenir-lo, i així generar, ara per ara, un increment artificial de preus, sabedors, alhora, que en uns mesos la situació pot ser encara més complicada, pitjor en definitiva, i encara podran posar al mercat l’oli que hagi guardat a uns preus molt més elevats.