El salari mínim s’apuja dues vegades l’IPC, és a dir, un 5,2% i se situa en els 1.447,33 euros. Un increment que, segons Ubach, “és insuficient perquè estem lluny del 60% del salari mitjà”. Segons Govern amb l’increment aprovat s’està en el 57%. Segons el sindicalista “ja fa temps que hi hauríem de ser”.
Una de les qüestions que posa en relleu és que “el poder adquisitiu continua minvant i hi ha un desgavell important si ho comparem amb els preus de l’habitatge”. En aquest sentit, exposa que “l’IPC és el que augmenta el cost de la vida i, per tant, s’hauria d’augmentar a la resta de salaris perquè, si no, perdem poder adquisitiu”.
Gabriel Ubach és conscient que la gran majoria de les empreses no farà aquest pas perquè enguany no estan obligades per llei. Remarca que aquest és un dels motius perquè “molts comunitaris marxen del país o no volen venir a treballar. Els empresaris busquen mà d’obra barata i, per aquest motiu, ara ve gent d’Amèrica del Sud”. Això, diu, fomenta els pisos pastera.
ESPIRAL INFLACIONISTA
Per la seva part, el director de la CEA, Iago Andreu, assenyala que “la decisió d’augmentar el salari mínim per sobre de l’IPC ens semblava bé tot i que representa un esforç per a moltes empreses”. Assenyala que amb l’increment del sou mínim “generes un efecte que acaba afectant la resta de la graella”. De fet, diu que just després de la pandèmia “s’havien fet avenços importants i la major part els han sufragat les empreses”. Afegeix que sense la intervenció els salaris havien anat a l’alça perquè hi havia més llocs per cobrir que demandants de feina”.
Des de la patronal s’oposen a la demanda de l’USd’A d’apujar la resta de salaris amb l’IPC. “Com a norma no hi estem d’acord”, remarca. Considera que “si a tot l’hi apugem la inflació l’únic que farem és entrar en una espiral inflacionista més gran”. Iago Andreu recorda que les empreses també han de mirar la resta de despeses i que “als països veïns està previst a les lleis”. Conclou, assegurant que “des de la CEA sempre encoratgem que s’apugin salaris”.