La diferència del tiquet mitjà entre els turistes i els excursionistes és d’uns 80 euros

Les dades del primer Observatori del Comerç posa en relleu que els que pernocten com a mínim una nit es gasten 190 euros i els que pugen i baixen el mateix dia, 107, mentre que també es destaca la proliferació de les marques i les franquícies que hi ha hagut en els darrers anys i el creixement de la superfície comercial

Joan Micó, Sol Rossell i Maria Segarra durant la presentació de l'Observatori del Comerç. Albert Sanjuan

La Cambra de Comerç ha presentat les dades del primer Observatori del Comerç en què es deixa palès que Andorra continua sent una destinació de compres en què els turistes es gasten de mitjana 190 euros, mentre que la despesa dels excursionistes és de 107. La directora de l’organisme, Sol Rossell, ha exposat que “el comerç al detall es manté com un dels pilars de l’economia, tot i ser un sector madur”.

El treball es divideix en dues parts: la primera fa referència a l’anàlisi que s’ha fet de la situació comercial en zona urbana des del 2015 fins al 2024, mentre que la segona és fruit d’unes enquestes fetes per part d’Andorra Recerca +Innovació als visitants a quatre parròquies durant el maig sobre el motiu de la seva visita i la despesa. En aquest sentit, el 90% dels enquestats asseguren que han vingut al Principat a comprar, sent Andorra la Vella i Escaldes on es concentren les transaccions. En canvi, els excursionistes, és a dir, els que venen i marxen el mateix dia escullen Sant Julià i el Pas de la Casa.

“Si hem d’esperar que la gent pugi pel diferencial d’oferta és complicat, però cal tenir en compte que la gent gasta més quan té temps lliure”. Afegeix que “el client busca la seguretat i valora l’experiència i també l’espai”

Les persones que pernocten com a mínim una nit es gasten una mitjana de 190 euros, mentre que els visitants de dia fan una despesa d’uns 107 euros. Gairebé la meitat dels que fan una estada de més d’un dia compren perfumeria, vestit i calçat no esportiu i tabac. En el cas dels que arriben i marxen durant la mateixa jornada el que més adquireixen són productes alimentaris, seguit del vestit i el tabac.

De l’enquesta es pot extreure que Andorra continua sent una destinació de compres amb una oferta comercial ben valorada. El 74,6% de les persones que l’han respost així ho recomana, tot destacant l’oferta variada, els preus, l’entorn agradable i la seguretat, mentre que els que no recomanarien el Principat per venir a comprar, majoritàriament ho diuen perquè els preus ja no són atractius.

GASTRONOMIA i MOTOR

Per la seva part, la directora d’Intueri Consulting, Maria Segarra, ha destacat que en els darrers nou anys s’ha vist un canvi en les principals artèries comercials en què han proliferat més els establiments amb les marques comercials o franquícies en detriment del comerç local. De fet, prop del 80% del comerç en zona urbana se situa entre Andorra la Vella, Escaldes-Engordany i el Pas de la Casa. En aquest sentit, ha posat en relleu els formats orientats a preus i descomptes i d’altres que se centren en l’experiència. Té clar que “si hem d’esperar que la gent pugi pel diferencial d’oferta és complicat, però cal tenir en compte que la gent gasta més quan té temps lliure”. Afegeix que “el client busca la seguretat i valora l’experiència i també l’espai”.

Joan Micó, Sol Rossell i Maria Segarra.

D’altra banda, ha destacat la gastronomia “com una nova activitat en l’experiència comercial” i els esports i el món de l’automoció que han augmentat la seva especialització i diversificació “fent d’Andorra una experiència 360 graus”. Una altra especialització que diferencia el país és la concentració de joieries i rellotgeries en un  espai accessible, així com el potencial que té el concepte de bellesa i benestar.

Pel que fa a la resta de parròquies, es fa palesa la seva consolidació com a centres de serveis amb un augment generalitat del comerç quotidià.

LOCALS BUITS

Un dels aspectes que també s’ha intentat analitzar és el nivell de locals buits. Segarra diu que és baix, tot i que volen tenir les dades el preu per metre quadrat, tenint en compte que hi ha establiments que a causa dels elevats preus o han hagut de tancar o han migrat cap a altres zones on el cost fos menor. Així mateix, també ha destacat que les diferents intervencions urbanístiques com les que s’han fet a Escaldes han augmentat la superfície comercial i caldrà veure com això afecta l’experiència al repte de la polarització del consum.

Precisament, els costos fixos com els salaris i els lloguers són els que tenen una afectació més important al comerç al detall, tal com es destaca en les enquestes de conjuntura. La directora de la Cambra de Comerç, Sol Rossell, ha manifestat que “tot i que continua sent un dels pilars de l’economia, és un sector madur, sobretot pels efectes de la globalització i les compres online”.

Sobre el fet de voler anar cada vegada més encaminats cap a un turisme de més alt poder adquisitiu, Maria Segarra ha dit que “hi ha certs operadors que ja s’han encaminat i fan una oferta excel·lent encara que sigui petita”. Ha conclòs que “Andorra no és un destí ‘low cost’, tot i que hi ha visitants, sobretot els excursionistes que venen pel preu”.