Jover ha recordat que FEDA té contractes de compra d’energia diferenciats. Aproximadament un 50% de l’electricitat que compra arriba a un cost fix, blindat durant uns anys. Per tant, a aquesta part del subministrament no l’afecta la bogeria del mercat internacional de la llum. A l’altre 50%, però, sí. I de forma important, ja que, en segons quins moments dels darrers mesos, el preu s’ha pogut multiplicar per deu.
Resultat, les despeses en l’adquisició d’energia es van disparar. En canvi, els ingressos, no. Al contrari, les tarifes no es van tocar. Resultat? Números vermells. Per primer cop en molts anys, FEDA va tancar el 2021 amb un resultat negatiu. Jover no l’ha especificat, però sí que ha recordat que el 2019, prepandèmia, va tenir 12 milions de beneficis, dels quals un 30% van acabar sent transferits al Govern.
Per tant, ha apuntat Jover, l’actual crisi de preus de l’energia, “ens canvia el paradigma”. I això suposa que tocarà incrementar les tarifes. Amb una excepció: “volem limitar l’impacte en qui necessita uns preus bonificats”. La resta de clients, però, sí que els patiran. “2022 no és un any perquè FEDA faci beneficis”, ha avançat el portaveu de l’executiu. Per això, “hem de buscar unes tarifes que no facin un forat a l’empresa però que, al mateix temps, ni que sigui de forma transitòria, es pugin fer preus ajustats”.
Comentaris (6)