Espot ha volgut fer la demanda durant la presentació de l’informe econòmic de la Cambra. Un cop al seu torn de paraula, ha avançat diferents projectes que el Govern té previst impulsar els pròxims mesos en l’àmbit econòmic, com ara una llei marc del turisme o impulsar novament les converses per crear una agència tributària única. I, també, ha volgut fer una demanda als empresaris presents, però també als sindicats.
“Aprofito per demanar un esforç per teixir consensos; ens agradaria, ni que sigui discriminant els sectors, que siguin capaços d’arribar a un acord”, ha exhortat. El que ha deixat clar és que des de l’executiu s’activarà la “palanca” pel que fa al salari mínim, que “seguirem incrementant fins a arribar al 60% del mitjà”. Ara bé, ha advertit que això afecta només una minoria de treballadors. “Més del 90% cobren més i també els hem de donar resposta, sobretot en un context inflacionari que perdura”, ha alertat.
Aquesta negociació, ha recordat, es farà en el marc del Consell Econòmic i Social (CES) i ha assegurat que “farem tots els esforços per acompanyar”. Ara bé, el que no ha volgut revelar, ja a preguntes de la premsa, és que es planteja Govern si no hi ha acord i l’IPC continua disparat. Sobre la possibilitat de dictar novament un increment per llei, ha indicat que “tant si dic que sí com si dic que no, estaria condicionant la negociació”.
Durant el discurs de resposta al president de la Cambra de Comerç, Espot ha reiterat i defensat la necessitat d’assolir un acord d’associació amb la Unió Europea. “Si volem preparar el nostre país per a una economia més diversificada i sòlida, que creï més llocs de treball i doni més facilitats als nostres joves cal superar temors perquè això només serà possible amb aquest conveni”, ha afirmat. I, per això, ha fet una crida a “defugir polítiques del curt termini i a pensar en com volem el país d’aquí 15 o 20 anys”. I, també, ha reclamat a la Cambra que faci “més pedagogia” entre els afiliats.
Espot també ha anunciat que es treballa en una llei marc del turisme que permeti dirigir el sector cap a un model “més sostenible i de més qualitat i valor afegit”. Es vol fer, això sí, en col·laboració amb tots els actors privats. Buscant, ha assegurat, el màxim de consens”. També ha explicat que es reactivaran les converses amb els comuns per crear una agència tributària única. “Ho continuo tenint al cap i farem esforços per construir aquest projecte conjunt”, ha indicat, tot assegurant que “no suposarà més centralització impositiva sinó una política de corresponsabilitat amb els impostos; ni tampoc més pressió fiscal”.
Justament, sobre aquest darrer punt, ha volgut matisar l’increment per sobre del 25% lamentat des de la Cambra. L’ha volgut emmarcar en un context d’increment de recaptació de l’impost de societats especialment gràcies als bancs i, també, a l’entrada en vigor de la taxa verda, així com per la pujada de cotitzacions que ha comportat l’increment salarial. “Reivindico que no incrementarem ni el tipus de l’IRPF ni el de l’IGi i el de l’Impost de Societats, però també que calia establir el mínim del 3%; no era justificable que aquella empresa que fes beneficis no pagués res”, ha defensat.
Comentaris (3)