Miñana ha format part de la darrera taula rodona del Simposi Internacional de Màrqueting d’Andorra (SIMA) sobre l’afectació de l’acord d’associació en les professions liberals. És coneixedor que el notari és contrari a l’encaix d’Andorra amb Europa. En aquest sentit, es tem que en aquesta legislatura no hi haurà el referèndum. “Ho veig difícil perquè la consulta ha de ser sobre aquest acord i sembla que no té el consens que necessitaria”, exposa. Critica que “mai s’hagi posat el termòmetre per saber quina és l’opinió dels andorrans i no veig que s’hagi aconseguit convèncer els ciutadans després d’un any de dir que l’acord és bo”. Està convençut que “l’acord serà mixt i abans d’obrir la porta a l’aplicació provisional l’important és saber quina és la voluntat popular”.
Els professionals liberals són un dels col·lectius que es mostren més reticents a l’acord d’associació amb la Unió Europea, tot i que hi ha sectors, com el dels economistes, que creuen que pot comportar més avantatges que no pas inconvenients
Els professionals liberals són un dels col·lectius que es mostren més reticents a l’acord d’associació amb la Unió Europea, tot i que hi ha sectors que creuen que pot comportar més avantatges que no pas inconvenients. Un d’ells és el dels economistes. El seu president, Antoni Bisbal, exposa que “no tenim cap llei que ens empari i aquesta és la professió que té més competència internacional”. Assenyala que fa temps que viuen la lliure competència i “afrontem l’acord amb la major de les tranquil·litats”. Ell hi veu “un camí més d’oportunitats que no pas de problemes”.
Per la seva banda, el CEO i co-fundador d’Emindset Law, Oriol Giró, entén que “hi hagi por perquè la gent pensa que vindran molts despatxos de fora i ens faran competència”. En aquest sentit, assenyala que moltes empreses estan assessorades per grans empreses internacionals i això també passa a l’administració pública. Considera que “és necessari “perdre la por i potenciar la nostra formació en l’àmbit global”.
La lliure prestació de serveis i la llibertat d’establiment també han centrat bona part del debat. Antoni Bisbal no creu que “vinguin molts advocats a treballar a Andorra de Romania. Hem de pensar que una de les barreres d’entrada que tenim és el català i l’altra és la pròpia legislació. Recordo que per anar a un altre país t’has d’homologar”. Sobre aquesta qüestió, Rodríguez Miñana ha dit que una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea deixa clar que “no pots obligar ningú a utilitzar la llengua i tots tenen dret a ser rebuts amb la que usen si hi ha una massa suficient”.
El notari també ha volgut posar l’accent sobre que amb l’acord d’associació es perdrà l’acord duaner i alerta que ja no es podran demanar sistemàticament els antecedents penals a l’hora de poder obtenir el permís de residència i treball. Només es farà en activitats sensibles. En aquest cas, el president del Col·legi d’Economistes no creu que això creï més inseguretat ciutadana, mentre que Oriol Giró s’ha preguntat si Andorra estarà preparada per rebre un volum més important de gent.
DIVERSISIFACIÓ ECONÒMICA
La sòcia directora de Gaudit, Neus Cornella, ha insistit en els problemes per trobar mà d’obra qualificada per culpa dels salaris i de l’habitatge i ha remarcat que “hem de buscar activitats que s’acomodin a Andorra i aportin a les arques de l’estat”. Considera que si no s’és capaç d’atraure aquests sectors serà complicat trencar amb els sectors tradicionals”
El debat també ha tingut moments pujats de to quan des del públic, el representant dels pensionistes al consell d’administració de la CASS, Jacint Risco ha titllat de “mentider” a Joan Carles Rodríguez Miñana.
Els assistents al SIMA també han fet reflexions en el torn de paraules i alguns professionals liberals que estaven presents han manifestat que els reptes seran muntanyes, sobretot per als que tenen petites empreses.
Comentaris