Els constructors avisen que l’encariment dels abocaments farà apujar més encara el preu dels pisos

L’ACODA té previst demanar oficialment al comú d’Encamp que es repensi l’increment que va aprovar per cada tona de runa que es vulgui dipositar al Maià

El comú d'Encamp ha hagut d'ampliar l'abocador del Maià, l'únic operatiu per a tot el país. COMÚ D'ENCAMP

Els constructors alerten que qualsevol decisió que tingui a veure amb el procés d’obra repercuteix en la majoria dels casos en el preu dels immobles que es basteixen i, per tant, si el comú d’Encamp ha decidit apujar el preu de cada tona de runa que es vulgui dipositar a l’abocador del Maià, en moltes de les obres aquest encariment s’acabarà traslladant al promotor dels treballs, siguin privats i, especialment, siguin públics. En fi, que passant el preu metre cúbic d’abocament de 6,5 euros a 8 euros el preu dels habitatges s’acabarà encarint. 

Els darrers dies, representants de l’associació de contractistes (ACODA) han mirat d’acostar posicions amb responsables del comú d’Encamp per mirar de fer-los entendre l’impacte que té la decisió d’apujar la tarifa relacionada amb els abocaments al Maià, que s’inclou en els preus públics acordats a finals de l’any passat. De moment, asseguren les fonts consultades del sector, no hi ha hagut sort. I ara la intenció és mirar de tractar la qüestió directament amb la cònsol encampadana, Laura Mas. 

Encamp apuja la taxa d’entrada a l’abocador del Maià de 6,5 a 8 euros el metre cúbic

Els constructors asseguren que fins i tot en casos en què s’havia pagat per avançat algun abocament en previsió de fer-lo les properes setmanes o mesos, des del comú s’hauria contactat amb l’empresa o empreses en qüestió per demanar-los que recuperin el pagament realitzat i que una vegada hagin fet efectiu l’abocament de les terres, de la runa que escaigui, que acabin abonant el preu d’acord amb les noves tarifes aprovades. “Pot semblar que un euro i mig no és res, per tenint en compte que a cada camió de mitjana hi viatgen 25 tones de runa, només cal anar sumant”, han indicat les fonts.

Des del sector es té clar que en el cas de les obres públiques, tot l’increment de ben segur que es traslladarà a l’administració que hagi encarregat els treballs. I que caldrà veure en les obres privades com s’imputen els augments. “Davant d’aquells que hi hagi un contracte que tancat, és possible que la constructora s’hagi de ‘menjar’ l’increment, fet que comportarà, en el cas d’alguna empresa, enormes dificultats”, han indicat les fonts, que han reiterat que “construir a Andorra, per diversos factors, acaba sent molt car”.

Etiquetes: