La trobada, novament, ha posat en relleu -i així ho admeten els mateixos protagonistes- que les opinions entre Confederació Empresarial (CEA) i Unió Sindical (USdA) difereixen, i molt. L’únic punt en què hi hauria acord és el fet que cal aplicar un 7% al salari mínim. A partir d’aquí, un abisme els separa. Potser hi ha un altre aspecte que comparteixen: no els satisfà la proposta governamental, però, òbviament, per motius ben diferents.
Des de l’USdA el seu secretari general, Gabriel Ubach, la considera insuficient per recuperar “tot el poder adquisitiu que s’ha perdut els darrers anys”. L’entitat ha reiterat que caldria aplicar un 5% global durant els pròxims quatre anys i, ja al final d’aquest període, implementar una tretzena paga gratuïta. Per això, ja ha deixat clar que si el que finalment tira endavant és la idea anunciada pel Govern, “convocarem mobilitzacions; no pot ser que en un país on es venen pisos a un milió d’euros i es lloguen a 2.000 al mes, el salari més habitual sigui de 1.300”.
Ubach ha lamentat que “veiem una Andorra molt diferent de la que veu la patronal”, tot lamentant que “cada cop anem a pitjor però ells no ho volen entendre així”. I tot, lamenta, perquè durant aquests anys “el Govern ha permès fer un país per a multimilionaris amb sous de misèria”. Al mateix temps, ha defensat la “proposta realista” que es va posar sobre la taula i ha argumentat que no podien moure’s més d’aquesta posició, ja que “no ens queden pantalons per abaixar-nos”.
Per la seva banda, la CEA ha presentat una proposta d’increment més ambiciosa que la de fa uns dies. A l’increment del sou mínim, s’afegeix un altre per aquells salaris fins al mitjà (a agost del 2022, 2.323 euros mensuals). Entre un 4% i un 5%. La patronal estaria oberta a què, si posteriorment es comprovarà que l’IPC queda per sota d’aquesta evolució, es torni a revisar via llei al llarg del 2023.
El president de l’entitat, Gerard Cadena, ha defensat que “nosaltres hem fet un nou pas que, novament, apostava per prendre decisions “amb dades reals” i que significava revaloritzar els sous més baixos. Des de la CEA no s’ha negat que no acaben de compartir el fet que Govern hagi decidit tirar endavant amb la seva alternativa. “Les empreses tenen les seves graelles salarials i s’han de respectar; moltes han fet ja les seves previsions de creixement”, ha comentat.
Sobre el fet que les reunions al CES hagin acabat en fracàs, Cadena ha recordat que “vam començar a treballar fa poc”. Entén el president de la patronal, doncs, que “potser ens ha faltat temps”, sobretot per poder tenir sobre la taula dades fidedignes a l’hora de prendre decisions.
La reunió no ha servit, doncs, per apropar postures. I molt menys, com desitjava el Govern, per tancar un acord que fixés quin havia de ser l’augment, fet que ha acabat amb la decisió de tirar endavant la proposta ja avançada fa uns dies, presentada posteriorment en una roda de premsa amb el cap de l’executiu, Xavier Espot; i els ministres de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, i de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.
Comentaris (6)