Concòrdia vol endurir l’impost de plusvàlues al 25% i l’ITP al 10% per frenar l’especulació

La formació tramita una proposició de llei on vol endurir els gravàmens que es paguen en el cas d’operacions de venda que es facin quan no han passat ni dos anys de la compra de l’immoble

Escalé i Bartolomé han presentat el text.

Concòrdia denuncia que el marc tributari actual és de les més laxes del món a l’hora de combatre l’especulació immobiliària. Això, afirmen des de la formació, ha de canviar. És l’objectiu de la proposició de llei tramitada pel grup parlamentari, que vol endurir l’impost de plusvàlues. La formació proposa que tot immoble que es vengui sense que hagin passat dos anys des de la seva compra pagui un 25%. Aquest percentatge aniria baixant progressivament -en trams de 2,5 punts, fins al 0% al cap de deu anys. També es modificaria el tipus de l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP) fins al 10%.  

Així ho han explicat els consellers generals Cerni Escalé i Pol Bartolomé. El lauredià ha posat en relleu que l’evolució dels preus en el mercat immobiliària -tant pel que fa als pisos de lloguer com els de compra- s’ha disparat de forma exponencial els darrers anys. Aquest fenomen, asseguren, no és, ni de bon tros, comparable al que s’ha viscut als països veïns, on hi ha hagut increment, però no tan exagerat. I al seu entendre es deu al fet que hi ha una especulació immobiliària important, sense que s’hagi fet gairebé res per evitar-la. “Les mesures més importants per frenar això continuen al calaix”, ha afirmat Bartolomé.

El partit denuncia que, en plena crisi de l’habitatge, la reforma fiscal que va entrar en vigor l’1 de gener, es va reduir la càrrega fiscal que afecta les operacions especulatives

En aquest sentit, es lamenta que amb l’entrada en vigor de la darrera reforma fiscal, les operacions immobiliàries que es fan a curt termini -comprar un bé per vendre’l en menys de dos anys- han passat a tenir una pressió molt més reduïda. Abans, han explicat, es podria arribar al 25%, sumant l’impost de plusvàlues i el que tocava pagava via el de societats o l’IRPF. En canvi, ara, tot just es grava amb un recàrrec del 5% que se suma al que s’hagi d’abonar per les altres dues figures. “En plena crisi de l’habitatge, el que s’ha fet és empitjorat la situació”, ha apuntat Escalé.

La proposició de llei vol dificultar al màxim l’especulació. Bàsicament, “gravar-la més” perquè “tal com està la problemàtica de l’habitatge no pots permetre que algú en tregui rèdit”. I això es fa amb dues mesures. La primera, endurint l’impost de plusvàlues. Si un immoble es ven en els dos primers anys des de la seva compra, el gravamen seria del 25%. I, a partir d’aquí, aniria baixant 2,5 punts cada any fins al 0 al cap de deu anys.

L’altre canvi fa referència a l’ITP. Actualment, es permet un màxim del 5% però a cap parròquia s’hi arriba perquè cap comú l’aplica totalment. Concòrdia vol fixar un tipus homogeni a tot el país del 10% (5 pel Govern i 5 per a les corporacions).

En totes figures, s’inclou una excepció per aquelles persones que comprin un immoble com a primer habitatge, ja que això ha de permetre facilitar l’accés a un pis de propietat. Això sí, el preu d’aquest no pot excedir els 500.000 euros. En aquest sentit, des de Concòrdia es considera vital aquesta mesura vista la situació al país. “Tenim un problema amb l’habitatge perquè el 70% de la població viu de lloguer. A cap altre país a Europa passa això. Per exemple, a França, només és un 20% i a Espanya, el 30%”, ha comentat Escalé.

“El problema immobiliari es deu a la inversió estrangera i a l’especulació”, ha recordat el líder del principal partit a l’oposició, que ha posat en relleu que els canvis impositius no afectaran la competitivitat fiscal del país. Almenys aquella que interessa tenir. “No podem buscar competitivitat amb els impostos que graven el mercat immobiliari. Aquest és el fonament d’aquesta llei”, ha remarcat.

Des de la formació s’admet que, segons l’anunci fet ara fa unes setmanes pel Govern, la voluntat és canviar l’impost de plusvàlues. Per ara, però, no s’ha fet cap llei per impulsar-ho. “No sabem quan ho faran i, per això, ens veiem obligats a presentar el nostre text ja”, ha comentat.