Davant l’augment generalitzat de preus, evidentment també en el sector automobilístic, el gerent del grup empresarial Becier, Juan Carlos Pérez, explica molt bé aquest moment de frenada econòmica que es viu actualment: “S’estan produint una sèrie de circumstàncies d’inseguretat a nivell internacional i a escala general, i hi ha hagut un encariment important de tots els productes, inclosos els automòbils, degut a l’augment de les matèries primeres en origen, la carència de producció d’elements des del sud-est asiàtic als vehicles europeus, i l’augment del tipus d’interès i dels preus del lloguer, tant en compra com per al lloguer, que limiten moltíssim la capacitat operativa de la gent”, explica per resumir com es troba actualment el mercat a l’hora d’invertir en un vehicle, el que Pérez assegura que és “la segona inversió més gran que sol fer una persona durant la seva vida”.
Tot i això, des dels concessionaris asseguren que estan veient moviment, amb gent interessada i ganes de comprar: “Ja hem passat l’equador de la fira, i si ho comparem amb la de l’any passat, em sembla que enguany hi ha assistit més gent. Segurament estem camí d’assolir aquest objectiu de superar els 70.000 visitants de l’any passat”, assenyala el director d’automoció de Pyrénées Andorra, David Puigdellívol, que es mostra satisfet, ja que està “fent molt bons contactes, tancant operacions de cotxes i motos sobre el ritme previst”. Per tant, el gremi celebra que, tot i que tots coincideixen en el fet que s’està retardant el període de renovació dels clients més habituals, segueix havent-hi interès. “És veritat que el preu dels vehicles ha pujat, però la gent s’està decantant cap a cotxes més econòmics”, explica el gerent de Seat i Cupra, Santi Ribes.
“Hi ha molta gent que s’està interessant pels vehicles elèctrics, però no hi ha tanta gent que acabi comprant-los. La clientela encara no està preparada per aquest tipus de vehicle. Volen vehicles híbrids perquè tenen menys consum, i opten sobretot per les mecàniques tradicionals”
Els clients s’estan decantant entre els vehicles d’una gamma més alta i d’altres més utilitaris, com pot ser una furgoneta. Aquests últims, per això, són els més sol·licitats, ja que encaixen dins el prototip de cotxe equipat, de fa set o vuit anys, amb menys de 100.000 quilòmetres, tot i que segons el perfil del comprador pot variar. Alguns dels models que interessen als assistents van des del Seat Ateca o el Nissan Qashqai fins al Volkswagen Touareg o un Volvo XC40. “Hi ha molta gent que s’està interessant pels vehicles elèctrics, però no hi ha tanta gent que acabi comprant-los. Hi ha interès en preguntar, la tendència del mercat està clar que, amb les legislacions europees, tira cap a aquest costat. Però la clientela encara no està preparada per aquest tipus de vehicle. Volen vehicles híbrids perquè tenen menys consum, però opten sobretot per les mecàniques tradicionals”, expliquen des de Becier. “Els motors hibridats són molt atractius perquè et combinen l’autonomia elèctrica amb l’alta autonomia si, a més a més, pots anar amb benzina. La tecnologia més reclamada és la hibridada amb gasolina”, remarca Puigdellívol.
Tot i que pot variar segons l’estoc de cada concessionari, en el cas que es vulgui adquirir un vehicle, el temps estimat d’entrega està entre un i quatre mesos. “El mercat de l’automoció està bastant regularitzat. Històricament, sempre hem tingut terminis d’entrega -quan configures un cotxe a la carta- de noranta dies. Aquest és l’estàndard de la indústria. Les diferents crisis sanitàries, econòmiques, han alterat una mica això i estem recuperant la normalitat, però en general estem en aquests tres mesos d’entrega”, afirmen a l’estand de Pyrénées. “Pel que fa a la nostra marca, tenim la novetat del Cupra Terramar, el qual té molta expectació tot i ser un cotxe d’un preu elevat, que arriba en dos mesos”, destaquen pel que fa a Cupra.
De totes maneres, tots els consultats lamenten que, cada cop més, la gent canviï de cotxe menys sovint: “No arribem, ni de bon tros, a períodes de renovació com els que hi ha a Espanya, França o especialment el sud d’Europa, és cert que s’està retardant. Aquí pràcticament cada dos anys, dos anys i mig, la majoria dels clients ja estaven pensant en un canvi de cotxe. Ara, si contactem amb un client que fa tres anys que l’ha comprat, en molts casos encara està en procés de no renovació”, assenyala Pérez. Tot i això, alguns d’ells ho volen veure des de la normalitat, com és el cas de Puigdellívol, que addueix que la inflació l’estan notant tots els consumidors, des de les cistelles de la compra fins a l’habitatge: “El mercat no està baixant el que la gent ens queixem, és a dir, continua actiu, amb bons nivells i volums de venda en general per a totes les marques, però evidentment s’està ressentint d’uns anys enrere”.
Comentaris (14)