La cessió obligatòria d’un pis buit -i desatès- serà per cinc anys

Els canvis en comissió de la llei òmnibus eliminen la idea inicial d’un període de tres exercicis més dues pròrrogues d’un, a la vegada que també limita la inversió que es podrà fer en un immoble per deixar-lo en condicions: no podrà superar tres anualitats de lloguer previst

Pisos a Andorra la Vella.

La duració de la cessió obligatòria d’un pis que es consideri buit -i també desatès- serà directament de 5 anys. D’aquesta forma ho preveurà la versió definitiva de la llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge, que es treballa en la comissió d’Economia del Consell General. Així, no hi haurà opció, com inicialment es preveia, a un termini fix inicial de tres anys i dues possibles pròrrogues. A la vegada, també es limitarà les reformes que Govern pot fer en un pis que gestioni via aquest mecanisme: com a màxim podrà invertir tres vegades la renda de lloguer anual que esperi cobrar. En canvi, el text no tocarà gairebé res de les mesures fiscals d’origen, ja que s’han refusat les propostes d’enduriment fetes des de Concòrdia i PS.

Entre aquest dijous i divendres, els consellers generals han continuat la feina per enllestir la llei òmnibus de cara a la seva votació al ple el dia 30. La intenció és que el treball es culmini al llarg de la setmana vinent. Per a llavors s’espera poder votar les esmenes en les quals majoria i oposició creuen que encara es pot arribar a una entesa. Segons les fonts consultades, però, no en són gaires. De fet, des dels partits de la minoria es lamenta la rapidesa amb la qual s’està analitzant el text i, sobretot, la sensació que hi ha poca voluntat de consens per part dels Demòcrates i Ciutadans Compromesos. Hem passat gairebé 100 esmenes i se les han carregat totes”, lamentava un dels parlamentaris amb qui ha pogut parlar Altaveu.

Així, la majoria dels canvis que, per ara, han quedat acordats són els que s’han pactat entre els mateixos grups de la majoria. Entre ells, els que fan referència a tot el mecanisme previst per a la cessió obligatòria de pisos que, pel que fa a les seves línies mestres, no variarà en excés. Sí que ho farà en petits detalls, com ara el fet que, ara, es parla ja de pisos buits però, també, “desatesos”. Pel que fa a la durada de la mesura, inicialment era de tres anys fixos amb dues possibles pròrrogues d’un més. En canvi, el text final parlarà directament de “cinc anys”.

Un altre canvi que s’ha introduït és el fet que les obres que s’hagin de fer en un immoble per deixar-lo en condicions de ser llogat -cost que es preveu recuperar deduint-lo de la renda que es percebi i que es pagui al propietari- tindrà un límit. DA i CC han acordat que no pugui ser superior a tres anualitats de la renda. És a dir, si es lloga a 800 euros el mes, el màxim a gastar serà de 28.800 euros.

Pel que fa a les esmenes refusades, i segons les fonts consultades, han quedat ja descartades aquelles que el PS va presentar amb l’objectiu de lluitar contra la pràctica coneguda com la trampa del fill. Tampoc s’han acceptat les que volien endurir els tipus de figures impositives com ara l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària, el de les plusvàlues o l’ITP. Per tant, els canvis es mantindran tal com ja venien proposats al text inicial de Govern.

En aquest àmbit, de fet, l’únic punt que es podria acceptar fa referència a una esmena presentada pel liberal Víctor Pintos per incorporar en les exempcions de l’ITP aquelles operacions vinculades a una concessió. El redactat final serà un dels aspectes a tancar la setmana vinent, quan també s’ha d’abordar aquells articles vinculats a la qüestió migratòria.