Malgrat que no ho diu explícitament, quan la patronal parla d’infraestructures viàries es refereix, especialment, al vial de Sant Julià. La CEA manté que “es pot replantejar el finançament de determinades infraestructures per la via de les concessions administratives, qüestió estretament relacionada amb la revisió global de la llei de contractació pública que està duent a terme l’executiu”. La CEA troba a faltar en el pla d’acció Horitzó 2023 un apartat específic sobre la necessària concertació entre el sector públic i el sector privat per reposicionar l’oferta comercial del país, transformar l’experiència del client i incidir en la qualitat.
I insisteix en la necessitat de donar prioritat a l’aeroport d’Andorra-La Seu i negociar amb el govern espanyol la creació d’una terminal internacional seguint el models dels aeroports de Basilea o Ginebra, i la construcció d’una infraestructura (ja sigui una llançadora o carretera franca) entre Andorra i l’aeroport. I insisteix en la necessitat de refermar la Marca Andorra, on s’hi hauria de destinar una part de la recaptació derivada d’una taxa turística que la patronal defensa.
La CEA valora positivament la capacitat de l’Executiu de posar sobre la taula el pla d’acció per al període 2020-2023 recollit l’Horitzó 23 (H23), així com el fet que inclogui diverses demandes de la patronal
En relació amb l’habitatge i el mercat immobiliari, la CEA considera que “la millor política és garantir l’eficiència del mercat, reduint els intervencionismes i millorant els mecanismes d’informació i de transparència”. I afegeix en el document enviat a Govern que “la manca d’habitatge de lloguer -que es troba en la base de la dificultat per accedir a l’habitatge- s’ha de resoldre incentivant aquest mercat i no sobre- regulant-lo o afegint inseguretat jurídica a l’inversor. D’altra banda, caldria replantejar l’actual Taula d’Habitatge i separar clarament dues qüestions: L’eficiència del mercat d’habitatge, per una banda; i les polítiques socials -molt necessàries- adreçades a aquelles persones que tenen dificultats per accedir a un habitatge, de l’altra”.
En general, la CEA valora positivament la capacitat de l’Executiu de posar sobre la taula el pla d’acció per al període 2020-2023 recollit l’Horitzó 23 (H23), així com el fet que inclogui diverses demandes de la patronal. En aquest sentit, la CEA espera que de la mateixa manera que el Govern ha demostrat certa capacitat de reacció per readaptar el seu full de ruta, tingui la mateixa capacitat d’implementar-lo, especialment tenint en compte que diverses qüestions previstes en l’H23 ja eren prioritats de país amb anterioritat a la crisi sanitària i econòmica actual.
A més, convida a que "es continuï tenint en compte la participació dels agents econòmics i socials i a la flexibilització de les inversions. En aquest sentit, considera imprescindible establir un mecanisme de participació, seguiment i consulta permanent amb els agents econòmics i socials; especialment tenint en compte la naturalesa dinàmica del pla d’acció”. La patronal comparteix la necessitat de trobar un equilibri entre el control necessari del dèficit públic i una política d’inversions que garanteixi el creixement i la transformació de l’economia.