La CEA demana que les llicències als apartaments turístics s’allarguin a cinc anys

Entre les 14 propostes de canvis que han fet arribar a grups i Govern sobre la llei òmnibus, la patronal reclama més flexibilitat amb els habitatges d’ús turístics i suprimir o ajornar el règim de cessió de pisos buits

Comentaris

Gerard Cadena, durant un acte de la CEA.
Gerard Cadena, durant un acte de la CEA.

La Confederació Empresarial ha preparat un document amb 14 punts que, entenen, s’ha de modificar en la llei pel creixement sostenible i pel dret a l’habitatge. La patronal es mostra especialment crítica amb el sistema de cessió obligatòria de pisos, que demana suprimir o, com a mínim, ajornar l’entrada en vigor durant un any. A banda, també proposen relaxar les mesures sobre els apartaments turístics. Demanen que la durada de la llicència s’allargui a cinc anys -no només tres-, que els comuns puguin establir zones prop de punts d’interès turístic on es permeten HUTs en blocs destinats majoritàriament a ús residencial o que si el propietari el destina a segona residència també el pugui llogar ocasionalment a turistes.

Les propostes s’han fet arribar tant a Govern com als grups parlamentaris. De fet, es tracta d’esmenes directament al text i es vol que els consellers generals les intentin introduir al projecte legislatiu que, queda clar, no els convenç. Un bon exemple es troba amb tota la regulació de la cessió obligatòria de pisos buits. La CEA demana directament que se suprimeixi, ja que “es tracta d’un règim molt complex i que genera dubtes importants pel que fa al respecte al dret a la propietat privada”. A banda, entenen que “la manca de dades fiables pel que fa a la quantitat d’habitatges buits fa pensar que l’aplicació d’aquests articles tindrà una efectivitat molt limitada a l’hora de contribuir a resoldre el problema”.

L’entitat també vol que es redefineixin els criteris pels quals una societat es considerada un inversor estranger

En cas que no s’accepti la supressió, l’alternativa per a la patronal seria que el règim es retardés. Que no s’apliqués fins un any després de l’entrada en vigor de la llei. Durant aquest temps, es considera que es podrà buscar dades fiables creuant-les entre comuns i Govern.

Dins dels 14 punts, també hi ha peticions de canvis importants en els articles que afecten els habitatges d’ús turístic amb l’objectiu de reconduir bona part d’ells a un ús residencial, mesura que, també queda clar, la CEA no comparteix. En primer lloc, es demana que el termini de vigència de la llicència sigui de cinc i no pas de tres anys perquè els seus propietaris els puguin explotar durant més temps amb aquesta finalitat. A banda, es proposa fer exempcions a la no renovació d’aquests permisos.

Així, es demana que si un propietari fa servir aquest apartament com a segona residència, es pugui mantenir el lloguer ocasional amb ús turístic. A la vegada, es vol que els comuns puguin establir zones, pròximes a llocs turístics però apartades dels principals nuclis de població, en les quals es pugui mantenir un HUT malgrat que el bloc on s’ubica tingui un ús majoritàriament residencial. Cal recordar que, en aquest sentit, la llei prohibirà renovar cap llicència si l’apartament està a un edifici on aquests immobles no superin el 30% de la superfície.

Un altre bloc de canvis fa referència a la definició del que es considera inversió estrangera. Així, es vol que perquè una societat entri en aquesta tipologia la participació de persones de fora del país sigui del 49% o superior, no pas del 25% com marca el text original. També es vol que les promotores, independentment de si són del país o de fora, puguin fer projectes a aquelles parròquies que “hagin dut a terme una revisió del seu planejament urbanístic basada en estudis de càrrega i que hagin establert un sistema de quotes d’edificació anyals que garanteixin un desenvolupament sostenible”.

Finalment, la CEA també vol algun retoc en la normativa sobre immigració. Entre altres, proposa que si una empresa subcontractada comet una infracció això no afecti “de manera excessivament lesiva” aquella societat que ha requerit els seus serveis. Entenen que és la forma d’evitar “supòsits de doble sancions per uns mateixos fets”.

Comentaris (6)

Trending