Segons les dades que Govern té publicades a la web preuscarburants.ad, ara mateix un litre de gasoli normal costa entre 1,245 i 1,251 euros per litre, xifra que ascendeix lleugerament si es tracta del millorat: entre 1,275 i 1,297. Pel que fa a la benzina de 95 octans, se situa entre 1,355 i 1,363 euros per litre. I això després que, els darrers dies, s’hagi trencat, ni que sigui de forma momentània, la tendència a la baixa que hi havia des d’inicis d’any.
La davallada del preu del petroli s’anirà traduint a les tarifes segons les diferents estacions de servei vagin reomplint els seus dipòsits amb carburant que, també pel canvi euro-dòlar, hauria de ser més barat
“Fins al 10 de març, el preu havia anat disminuint”, ha explicat a Altaveu el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Asidca), David Porqueres. Ara bé, la pujada d’aquesta segona quinzena del mes passat podria revertir-se aviat. El motiu? El fet que el petroli va caure de forma important als mercats internacionals arran de l’anunci de l’inici de la guerra aranzelària per part de Donald Trump. El cost del barril Brent ha arribat al mínim dels darrers temps.
De moment, però, això no es nota a les benzineres. “Ara tots tenim els dipòsits plens amb un carburant comprat amb preus a l’alça, però a mesura que anem comprant a un cost més baix, anirà disminuint”, ha comentat Porqueres. Per tant, es recuperarà la tendència d’inicis d’any. Una evolució que havia moderat de forma notable les tarifes.
Ara mateix, explica el màxim responsable de l’Asidca, aquestes es troben “un 10% per sota de les de l’any passat”. I la caiguda encara és més forta si es compara amb el moment àlgid de la crisi energètica que va tenir lloc arran de l’esclat de la guerra a Ucraïna. Llavors, en comparació, s’arriba a una reducció del 30%. I pot encara anar a més. “Si l’enfonsament dels preus es confirma, a partir de la setmana vinent es començarà a notar progressivament”, apunta Porqueres.
A banda, també hi pot influir un altre factor: “el canvi euro-dòlar”. La moneda continental també està revaloritzant-se davant l’americana, que és la que es fa servir per comprar petroli. Des del sector, però, també s’avisa: no tota aquesta caiguda es traslladarà al global de la tarifa. “Una gran part dels preus són impostos”, recorda. I aquesta part no es veurà afectada.
Pel que fa al volum de vendes del sector al llarg d’aquest primer trimestre, Porqueres explica que “hi ha una certa estabilitat” que ve causada pel fet que “la penetració del vehicle elèctric és encara lenta”. I, per tant, “no s’ha produït una gran davallada del consum”. De fet, pel que fa a Andorra, l’evolució continua sent marcada “per si ve més gent o menys”.
Sobre el futur immediat, el president d’Asidca té clar que la guerra comercial no és positiva. “Si comencen a haver-hi pujades i baixades de preu, tot és més complicat i no és bo per a ningú”, indica. A la vegada, amb una lectura econòmica més global, considera que “les polítiques aranzelàries són dolentes per a tothom. Si paguem les coses més cares, els consumidors tindrem menys diners”.