Cal recordar que l’indicador avançat que ha fet públic aquest divendres el departament d’Estadística ja té en compte la major part dels preus amb què es calcula l’índex de preus al consum (IPC). El 97%, per ser més exactes. Per a la resta, es fa servir la dada del gener. Per tant, tot i no ser definitiva, la dada sí que és força orientativa. Caldrà esperar al 15 de març per confirmar-la.
El que sí que deixa clar és que la dada de la inflació segueix sent elevada a Andorra. Més que a l’entorn. Per exemple, a Espanya la dada avançada és només del 2,8% i a Espanya, del 2,9%. Per tant, els preus es disparen més al Principat.
En aquest sentit, segons Estadística han ajudat a frenar la inflació l’evolució del grup d’aliments i begudes no alcohòliques, que registren increments per sota del febrer del 2023. En canvi, hi ha altres àmbits on els preus salten molt més que llavors. És el cas del vestit i calçat i de l’habitatge i el transport. Aquests dos grups estan influïts pel comportament de l’energia.
Per un costat, els carburants han registrat les darreres setmanes un nou repunt en el preu. Omplir el dipòsit o la caldera, segons el cas, és més car. Per l’altra, hi ha l’efecte de les tarifes elèctriques. Si a Espanya, justament, aquestes són una de les causes que contribueixen a moderar la inflació -a l’espera de com impacti que l’IVA, a partir d’ara, torni a ser del 21%-, a Andorra es recull la influència de l’increment de preus demanat per FEDA i acceptat per Govern.
Comentaris (1)