El text, entre altres accions, amplia al mes d’abril la reducció dels lloguers destinats a negocis fins a un màxim del 40%. A la mesura, a més, s’hi podran acollir ara les empreses que gestionen allotjaments turístics. El canvi legislatiu vol adaptar la llei a l’actual situació, en la qual continuen les restriccions als països de l’entorn i, per tant, les enormes dificultats per a l’arribada de turistes.
Per als socialdemòcrates, es tracta d’un escenari que era perfectament previsible fa mesos i, per això, s’ha lamentat “la manca de capacitat d’anticipació” del Govern, a qui ha acusat d’esperar “un hivern gairebé normal” quan es va presentar el pressupost. “Falta visió i entendre millor què està succeint realment”, ha apuntat.
Des de la formació també s’ha criticat la “insuficiència de les mesures”, especialment pel fet que només es permeti una reducció del 40% per les quotes de lloguer quan “molts comerços tenen davallades molt superiors de les xifres de negoci”. Sí que s’ha “celebrat” el fet d’ampliar la mesura als allotjaments turístics, “empreses que han estat pràcticament abandonades durant un any”, ha indicat López. Per aquests motius, el grup ha optat per abstenir-se en la votació.
Des de Terceravia, Joan Carles Camp també ha estat crític amb Govern, tot i que per motius diferents als apuntats des de la bancada socialdemòcrata. El parlamentari ha acusat l’executiu de “legislar per tapar forats sense tenir preveure les conseqüències i amb l’únic horitzó de guanyar el 2023 costi el que costi”. El polític massanenc ha alertat que amb tants canvis legislatius es posa en risc “la seguretat jurídica”.
Especialment crític s’ha mostrat amb la decisió d’allargar la reducció dels lloguers. Al seu entendre, fins i tot podria anar contra la Carta Magna. “La Constitució diu que no es pot privar ningú de l’ús dels seus béns. Això només es pot fer sota l’estat d’alarma”, ha apuntat. Per tant, tampoc, s’ha volgut donar suport al text.
La modificació legislativa, però, ha estat aprovada gràcies als grups de la majoria. Des del Govern s’ha defensat el text com a equilibrat i s’ha negat manca d’anticipació. “Ens demanen tenir la previsió sobre què passarà. Això no és possible. Seríem el primer govern del món que sabria quan acaba l’epidèmia”, ha manifestat el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo per a qui “allà on vostè [al PS] veu falta de previsió jo hi veig capacitat de reacció, flexibilitat i agilitat que som capaços de tenir quan fa falta”.
En representació dels tres grups de la majoria, ha parlat la demòcrata Maria Martisella. La consellera general encampadana ha defensat que el text es basa en tres pilars claus: adaptabilitat, diàleg i equitat. “Havíem de buscar una corresponsabilitat compartida. Tots volem evitar que s’abaixin persianes i s’acomiadin persones, però els propietaris han fet ja un gran esforç”, ha comentat.