Des del Govern s’ha posat en relleu que les modificacions han estat demanades per les patronals del transport, tot i que aquestes també adapten la normativa andorrana a l’europea amb, entre altres, accions, la introducció del Certificat d’Aptitud Professional. Aquest document serà el que permetrà que, si es té, es pugui avançar l’edat a la qual es pot optar a permisos professionals de conducció.
En aquest sentit, es posa en relleu que la idea és poder permetre que gent més jove pugui aconseguir aquestes autoritzacions i, d’aquesta forma, obrir-los les portes d’aquest mercat laboral en el qual manca personal, especialment pel que fa al transport de viatgers sobretot arran del desplegament i la gratuïtat de les línies nacionals d’autobús. Així, amb els permisos corresponents al grup 2 s’elimina el requisit actualment vigent que obligava a disposar d’un any d’experiència amb autoritzacions de categoria inferior per poder demanar-lo.
Pel que fa als usuaris de més edat, s’elimina el límit per conduir vehicles de les categories C1, C, D1 i D, establert fins ara en 70 anys i també es modifica la periodicitat de les renovacions de les autoritzacions B2, B2E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE: el període de vigència serà de cinc anys fins als 59 anys ; de dos fins als 75 anys i, a partir de llavors, de només un
A banda, es dona una importància cabdal al CAP. En moltes de les categories, qui el tingui podrà accedir molt abans al permís. És el cas del carnet D1, per portar autobusos petits. Fins ara, l’edat mínima estava fixada en 20, però passa a 21. Això sí, si es disposa del certificat, baixa a 18. Una cosa similar passa amb l’autorització D, per a autocars grans. L’edat mínima puja als 24 anys, però serà de 21 si es té el CAP. Govern avança que durant el primer trimestre del 2025 es posarà en marxa el procediment per obtenir aquest document.
Pel que fa als camions, es rebaixa de 19 a 18 anys l’edat necessària per poder optar al C1, el permís que permet portar un vehicle petit, i el C1E -amb remolc-. En el cas del C, per a tot tipus de camions, si es té el CAP també es podrà demanar amb només 18 anys.
Una altra de les novetats dels nous reglaments fa referència a les persones més grans de 70 anys. En aquest cas, també s’agafa la normativa europea per, d’una banda, donar resposta a la realitat social en la qual les capacitats d’aquests conductors els permeten agafar el cotxe fins a una edat més avançada, i de l’altra, es fan més exhaustius els controls mèdics que han de superar els padrins.
Així, s’elimina el límit d’edat per conduir vehicles de les categories C1, C, D1 i D, establert fins ara en 70 anys. També es modifica la periodicitat de les renovacions per les categories B2, B2E, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D i DE. El període de vigència serà de cinc anys fins als 59 anys (fins ara els períodes de vigència de 5 anys eren només fins als 49 anys); de dos anys a partir d’aquesta edat fins als 75 anys. A partir d’aquesta edat la durada és d’un any.
Pel que fa a l’exhaustivitat de les revisions mèdiques, a partir dels 70 anys, a banda del certificat mèdic especial, cal una prova psicotècnica, una analítica i una psiquiàtrica. Finalment, respecte al termini de validesa que permet conduir a Andorra amb un permís estranger, a petició del sector es rebaixa d’un any a sis mesos.