La Cambra reclama treball “conjunt” al país per afrontar els reptes de la globalització

El president de l’entitat considera que l’acord d’associació és un instrument positiu que ha de permetre les empreses accedir al mercat europeu, ampliar les oportunitats comercials i fomentar la competitivitat dels negocis del Principat

Josep Maria Mas durant la Festa del Comerç.
Josep Maria Mas durant la Festa del Comerç.

La Cambra de Comerç considera essencial que tot el país afronti de forma conjunta els reptes que suposa la globalització. Així ho reclama el seu president, Josep Maria Mas, en la ponència presentada aquest dissabte a la Diada Andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu. El dirigent de l’entitat també ha aprofitat l’escrit per defensar les bonances que, al seu entendre, presenta l’acord d’associació com a instrument per poder accedir al mercat europeu.

En la seva ponència, Mas recorda que “la globalització, entesa com el procés d'integració i interdependència creixent entre els països del món, ha transformat profundament les economies, les societats i les cultures” i deixa clar que Andorra no ha estat una excepció. “Ens hem hagut d’adaptar a les noves realitats imposades per un món cada cop més connectat”, indica. I això té efectes diversos.

Per una banda, recorda el president de la Cambra, el fet de tenir obertes “noves oportunitats de negoci i mercats per als nostres productes i serveis” i, de retruc, poder “accedir a nous canals de distribució i cooperació econòmica”. En aquest punt és on es mostra favorable a un acord d’associació que, assegura, “en el cas d’un resultat positiu del referèndum, ens permetria beneficiar-nos de l'accés al mercat europeu, ampliant les nostres oportunitats comercials i fomentant la competitivitat de les nostres empreses”.

“L’acord d’associació, en el cas d’un resultat positiu del referèndum, ens permetria beneficiar-nos de l'accés al mercat europeu, ampliant les nostres oportunitats comercials i fomentant la competitivitat de les nostres empreses”, assegura el màxim responsable de la Cambra de Comerç

A la vegada, però, cal ser conscient, al seu entendre, que la globalització “també ha presentat reptes significatius” com ara el fet que “la competència internacional s'ha intensificat, exigint a les nostres empreses una major innovació i eficiència, tasca força complicada degut a la nostra mida”. Mas insisteix que “la necessitat d'adaptar-nos a normatives i estàndards globals, especialment en sectors com el financer i el comercial, ha requerit esforços importants per part del sector privat i de Govern”.

En la seva opinió, en aquest entorn globalitzat, “Andorra ha demostrat una gran capacitat d'adaptació i resiliència”, ajudats pel fet de ser “un pont natural” entre el mercat espanyol i el francès. “Hem aprofitat aquesta situació privilegiada per atraure inversions estrangeres i establir-nos com un centre de negocis atractiu per a empreses internacionals”, afirma l’actual màxim responsable de la Cambra de Comerç.

La globalització, però, suposa per a Mas també “desafiaments de futur”, com ara “el repte de la sostenibilitat” i de “trobar l'equilibri entre el creixement econòmic i la protecció del nostre entorn natural, que és un dels nostres principals actius”. Per això, defensa que cal “adoptar polítiques i pràctiques empresarials responsables que minimitzin l'impacte ambiental i promoguin el desenvolupament sostenible en línia amb la implantació actual”.

També dona importància a la “formació i capacitació del nostre capital humà en totes les categories”. En aquest sentit, Mas reclama “garantir que els nostres joves rebin una educació de qualitat que els prepari per a les exigències del mercat laboral global”, fet que “inclou no només coneixements tècnics i acadèmics, sinó també habilitats transversals com la creativitat, el pensament crític i la capacitat de treballar en entorns multiculturals”.

El president de la Cambra posa sobre la taula el fet que “la globalització presenta tant oportunitats com desafiaments per a Andorra”. I, per això, fa una crida a tota la societat a afrontar-los conjuntament. “La nostra capacitat per adaptar-nos a aquesta nova realitat global dependrà de la nostra visió estratègica, la nostra capacitat d'innovació i la nostra determinació per construir un futur sostenible i pròsper per a tots els andorrans. És responsabilitat de tots nosaltres, sectors econòmics i entitats públiques treballar junts per afrontar aquests reptes i aprofitar les oportunitats que la globalització ens ofereix”, remarca en l’escrit. Aquesta és, al seu entendre, l’única forma “de garantir que Andorra continuï sent un  país dinàmic, resilient i capaç de prosperar en un món cada cop més interconnectat”.

Comentaris (6)

Trending