Segons que ha exposat la Cambra aquest dimarts, al llarg del primer semestre del 2024, l’economia a Andorra ha continuat donant mostres de fortalesa i ha aconseguit mantenir un creixement sòlid, malgrat el context macroeconòmic advers. L’ens cameral cita dades d’Estadística per recordar que el PIB real andorrà ha augmentat un 1,7% interanual durant el segon trimestre del 2024; aquesta dada s’aproxima a la mitjana del període 2018-2019 (+1,8%) i se situa novament per sobre del ritme de creixement de la zona euro.
Pel costat de la demanda, el dinamisme de l’economia andorrana s’explica principalment per dos elements clau: l’evolució favorable del consum privat –que s’ha beneficiat del vigor del mercat laboral i del creixement demogràfic i, de manera destacada, l’excel·lent comportament del turisme, que continua registrant xifres rècord i es reforça com un pilar bàsic de l’impuls econòmic. Per sectors, la construcció ha seguit liderant el creixement durant la primera meitat de l’any 2024, malgrat l’ajust significatiu del mercat immobiliari i l’augment dels costos financers.
Els serveis també han continuat amb un impuls notable i han contribuït de forma destacada a l’estímul de l’activitat econòmica. Dins el sector terciari, sobresurt el dinamisme de les activitats financeres, professionals, tecnològiques i tècniques, i les relacionades amb l’educació i la sanitat. També els serveis vinculats a l’hoteleria i al turisme han seguit experimentant una demanda molt elevada, encara que, com era d’esperar, el ritme s’ha moderat en comparació amb els forts augments del 2023.
Les perspectives per al conjunt de l’any 2024 apunten a la continuïtat del comportament expansiu de l’economia andorrana, amb un ritme de creixement que es podria situar per sobre de l’esperat a principis d’any (+1,8%)
En canvi, el comerç minorista ha continuat mostrant un ritme d’avanç més aviat discret, pròxim a l’estancament. I finalment, la recuperació de la indústria s’ha mantingut dèbil i més lenta que la del conjunt de l’economia. Les perspectives per al conjunt de l’any 2024 apunten a la continuïtat del comportament expansiu de l’economia andorrana, amb un ritme de creixement que es podria situar per sobre de l’esperat a principis d’any (+1,8%).
Entre els aspectes que fan preveure aquesta evolució positiva de l’economia hi ha el manteniment de la fortalesa del mercat de treball, la moderació gradual de la inflació i les condicions més favorables de finançament, que afavoriran un millor comportament del consum i de la inversió. Un altre element important de suport és l’evolució de les economies veïnes, i en particular d’Espanya, que serà l’economia avançada que més creixi aquest any, segons estimacions de l’FMI (+2,9%).
Per contra, els principals riscos a la baixa sobre l’activitat són l’elevada incertesa geopolítica, la persistència d’una inflació subjacent elevada que alenteixi la baixada de tipus d’interès i la feblesa de l’entorn global i europeu. Segons les enquestes de clima empresarial de la Cambra, les expectatives es mantenen optimistes, amb una evolució de la marxa dels negocis que tendirà a millorar de manera generalitzada.
Per sectors, es preveu que la construcció i els serveis continuaran impulsant el creixement. Tot plegat apunta que l’economia andorrana podrà seguir allargant el seu cicle de creixement durant l’any 2025, a un ritme moderat, amb la hipòtesi que les incerteses geopolítiques no vagin més enllà i no afectin greument la inflació i el creixement europeus.
Comentaris (2)