La ministra de Presidència, Economia, Habitatge i Treball, Conxita Marsol, ha presentat el text legislatiu que ha de permetre acabar amb la moratòria aprovada just abans de Meritxell i que frenava qualsevol autorització d’inversió estrangera en immobles. El projecte de llei, tal com ha explicat té tres objectius: moderar la inversió estrangera especulativa en immobles, fomentar l’habitatge de lloguer i generar una font d’ingressos a Govern sense haver de gravar a la població resident del país.
“Volem afavorir el lloguer i creiem que si hi ha molts pisos al mercat els preus acabaran baixant”
Tal com va avançar l’Altaveu, serà un impost finalista gradual d’entre el 3% i el 10%. Es gravarà amb un 3% la primera parcel·la per a un immoble unifamiliar, un pis, un estudi o un local comercial de fins a 250 metre quadrats. En cas d’adquirir un seguin immoble el gravamen serà del 5%. Si es compra un sisè pis, la taxa serà del 8% i si la inversió supera en més duna parcel·la, es pagarà un 10%.
Ara bé, si els inversors adquireixen immobles o els volen construir per destinar-los al mercat de lloguer tindran una bonificació del 90%, independentment del preu que el lloguin. Marsol manifesta que “volem afavorir el lloguer i creiem que si hi ha molts pisos al mercat els preus acabaran baixant”. En aquest sentit, ha parlat que des del Govern ja s’està treballant en mesures per treure habitatge de lloguer a preu assequible.
ELS RESIDENTS QUE PORTIN MENYS DE TRES ANYS PAGARAN
Els obligats tributaris són les persones físiques i jurídiques estrangeres i no residents. Ara bé, qui porti menys de tres anys residint al país també hauran de pagar l’impost, així com les empreses andorranes amb una participació superior del 50%. Per les que tinguin un accionariat inferior al 50% i superior al 5%, la tributació serà proporcional. Es farà un pagament a compte previ al lliurament de la resolució favorable d’inversió estrangera i la liquidació abans de la formalització davant del notari.
La previsió és que l’impost entri en vigor a principis d’any i es preveu recaptar entre 10 i 12 milions d’euros que es destinaran, segons Marsol a promoure polítiques d’habitatge. De cara al novembre, ha manifestat es començarà a treballar en la modificació de la Llei perquè “volem una inversió estrangera que aporti valor afegit”.
Finalment, no ha desvelat que acabarà passant amb el Fons de l’Habitatge, que continua inoperatiu per una incompatibilitat legislativa. La titular de l’Habitatge diu que “és una bona idea i hem de veure com l’apliquem”. Admet que “en el seu moment no van funcionar les coses i canviarem coses perquè un fons és necessari”. Tot i que no està decidit, diu “és probable que el parc d’habitatges públic el gestioni l’Institut Nacional de l’Habitatge”.
Comentaris (34)