Bizum aterra, per fi, a totes les entitats bancàries d’Andorra

El sistema de pagament instantani digital s’ha posat en marxa a Crèdit Andorrà i ho farà el dia 25 d’abril a Morabanc, amb certes dificultats per poder fer intercanvis amb alguns bancs espanyols

P

P.C

Comentaris

Bizum a un telèfon amb l'aplicació de Crèdit Andorrà.
Bizum a un telèfon amb l'aplicació de Crèdit Andorrà. Crèdit Andorrà

Bizum, una de les formes per excel·lència d’intercanvi monetari a Espanya ha aterrat definitivament a Andorra, set anys després de la seva creació. Ho ha fet tard, i ho fa amb algunes dificultats per fer transferències internacionals, tot i que son problemes que, en principi, es destaquen com a residuals. Crèdit Andorrà ha posat en marxa el mecanisme aquest dimecres, i Morabanc ho farà el pròxim 25 d’abril, amb la renovació de la seva aplicació. Andbank ja s’havien sumat amb certa anterioritat.

El fet de no comptar amb una xarxa d’intercanvi com és Bizum a Andorra era un fet que cada cop destacava més. Al país veí, on neix aquesta entitat, s’ha assolit com un mètode gairebé indispensable, sobretot en certs sectors de la població. Es tracta, en definitiva, d’una forma de pagament immediat que permet enviar, rebre i, fins i tot, sol·licitar diners des del telèfon mòbil i amb l’única necessitat de saber el telèfon mòbil del destinatari. No cal saber el número de compte. Després que entitats del país apliquessin aquesta fórmula al seu ventall digital, Crèdit Andorrà i Morabanc s’han sumat al carro, segons indica el responsable de Digitalització i d’Experiència de client, Daniel Martínez, “després de diversos mesos de treball”.

A Crèdit Andorrà, de fet, aquests pagaments ja es poden fer des d’aquest mateix dimarts. A Morabanc, caldrà esperar cinc dies més, fins que l’actualització de la nova aplicació es completi i s’incorpori aquesta funcionalitat. En cap dels dos casos caldrà descarregar cap app complementària al telèfon, sinó que s’incorpora dintre de les accions que ja permeten les existents. Així, i simplement donant d’alta el servei, es pot començar a fer servir pels usuaris. “Tindrà un funcionament molt senzill per a tots els clients”, ha assegurat Martínez.

Com s’ha assenyalat, per poder fer el procediment únicament cal conèixer el número de telèfon i, de fet, si s’accepta l’accés a l’agenda es pot escollir directament. Des de Crèdit Andorrà s’assenyala que “els diners arriben en menys de deu segons”. Martínez fa la comparativa amb els temps que es trigava abans, amb les transferències tradicionals “un dia dins d’Andorra, i fins a cinc fora, cap a Espanya, per exemple”. Aquest és un punt clau en la posada en marxa de Bizum, que permetrà intercanvi amb el país veí sense cap comissió.

Això sí, es tindran els límits que ja es preestableixen des de Bizum. Concretament, són 2.000 euros al dia, 5.000 euros al mes i 60 operacions mensuals. En aquest cas, Martínez remarca que cap quantitat s’haurà de declarar, sinó que “la pròpia operativa” farà aquesta funció. El que sí que es pot fer des de l’entitat és “demanar informació addicional si es considera necessari fer-ho”. Com a hàndicap, però, i principal problema que s’ha trobat amb la posada en marxa és que alguns bancs espanyols no accepten bizums des de telèfons amb prefixos de fora del país. Per tant, en aquests casos l’intercanvi monetari no serà possible. Morabanc, per exemple, permet que es registri com a telèfon qualsevol número, sigui o no d’Andorra. Així mateix, entitats espanyoles com BBVA o CaixaBank també ho accepten.

Comentaris (8)

Trending