Les benzineres respiren amb l’eliminació de l’ajuda de 20 cèntims per litre a Espanya

El sector admet que les mesures als països veïns han restat vendes i adverteix que s’ha creat “un imaginari” en el qual “Andorra ja no val la pena per posar carburant” i que, ara, caldrà canviar

Sortidor de carburants.
Sortidor de carburants. Altaveu

Les estacions de servei del Principat respiren alleugerides. L’anunci del govern espanyol que no prolongarà més enllà de l’1 de gener l’ajuda de 20 cèntims per litre de carburant suposa aire per a un sector que ha notat de forma important com aquesta mesura els afectava directament. S’admet que s’ha perdut clientela i, sobretot, s’alerta que s’ha creat un “imaginari” que caldrà canviar: que el combustible ja no val la pena a Andorra.

Així ho ha explicat el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants (Assidca), David Porqueres. En primer lloc, indica que no els ha sorprès la decisió. “Era previsible; també ha passat amb França, on tot estava planificat per a l’21 de gener”, ha apuntat. I pel que fa a Espanya, apunta que “el cafè per a tots suposa massa diners” i, fins i tot, “pot ser contraproduent” perquè “en molts casos ha acabat afavorint qui té recursos, un cotxe gros i que consumeix molt”.

I a qui també ha perjudicat és al sector andorrà de les estacions de servei. El diferencial existent, en el millor dels casos -amb les grans distribuïdores- es va reduir gairebé al mínim. En el pitjor, les benzineres ‘low cost’ estan venent carburant, gràcies al descompte, molt per sota del preu al Principat. “La gent no ha deixat de ficar gasolina o gasoli, però ho ha fet menys. I, també, molts nacionals”, admet Porqueres, que lamenta que “la mesura ha durat molt”.

Una estació de servei 'low cost' espanyola.

Relacionat

Espanya eliminarà a partir de l’1 de gener el descompte generalitzat de 20 cèntims als carburants

Per això, entén, ara “no només respirem nosaltres; també el país”. I és que des d’Assidca es recorda que “teníem un producte que era un dels pocs atractius que ens quedaven; si el perdem, patim tots”. I, aquests darrers mesos, això ha succeït. I el problema és que “encara trigarem un temps a recuperar la situació normal”.

Porqueres alerta que als països veïns, aquest temps, s’ha “creat un imaginari”, que és que “a Andorra ja no val la pena omplir el dipòsit”. Es tracta d’un pensament que, avisa, “costarà eliminar”. Per això, apunta que caldrà tenir paciència i que passin encara uns mesos per tornar a redreçar el rumb de les vendes de carburants previ a l’esclat de la guerra a Ucraïna i el fort salt que es va viure en els preus. “Hem de revertir aquest imaginari”, afirma.

També avança que l’eliminació d’ajudes no serà pas total. Per tant, encara es podrien aplicar algunes mesures que, de retruc, perjudiquin el sector a Andorra. Recorda, per exemple, que a França o altres països s’han impulsat “xecs energètics” per a famílies vulnerables i que també es parla de mantenir accions per als sectors que més combustible necessiten.

Comentaris (13)

Trending