Des d’Andorra Banking s’ha fet balanç d’un any 2024 que, en global, s’ha de considerar positiu. Així, l’exercici es va tancar, sumant les tres entitats (Creand, MoraBanc i Andbank), amb 175 milions d’euros de benefici. Això suposa una millora del 7% en comparació a les dades oficials de l’any anterior, quan va ser de 163.
La ràtio de morositat baixa fins al 1,8% i assoleix el seu mínim històric
L’altre gran avenç del sector s’ha viscut en els recursos gestionats. El salt és, en aquesta ocasió, del 23%. Es passa dels 74.187 amb què es va tancar el 2023 a 91.090 milions. L’increment és impulsat especialment per l’augment dels dipòsits i, segons Andorra Banking, “consolida Andorra com a una plaça financera competitiva i de confiança”. Pel que fa als resultats, s’atribueixen a “l’augment d’ingressos derivats dels tipus d’interès i per una sòlida capacitat d’adaptació del model de negoci a les noves condicions del mercat i a les necessitats de la clientela”.
Des del sector es treu pit de l’evolució. Així, s’assegura que “el model de negoci de la banca andorrana ha demostrat ser sostenible en el temps, rendible i diversificat, tant pels serveis que ofereix com per la seva implantació geogràfica”. Així, es posa en relleu que la rendibilitat (ROE) és del 10,7%, en línia amb la mitjana europea i 320 punts bàsics per sobre de la del 2023 (10,38%). També es troba en la mitjana continental el ROA, que se situa en el 0,88%. Per a Andorra Banking les entitats “han sabut gestionar eficaçment” el context de desescalada de tipus d’interès.
El comunicat que ha fet públic el sector també treu pit de la “solidesa del sistema financer”. Ho demostraria el fet que la ràtio de solvència quedi en el 17%, per sobre del 16% de mitjana a nivell europeu, i la de liquiditat en el 278%. Aquesta xifra és molt superior al mínim exigent pel regulador (100%) i la de les entitats continentals (161%). Una altra dada que s’ha volgut destacar és la taxa de morositat, que es torna a reduir i assoleix un mínim històric de l’1,8%.
MÉS PRÉSTECS I CRÈDITS
Des d’Andorra Banking es defensa que aquesta evolució a l’alça dels beneficis s’ha aconseguit quan, al mateix temps, s’ha contribuït al teixit econòmic del país i a ajudar les famílies. Així, es posa en relleu que les tres entitats han canalitzat nou finançament per valor de 1.047 milions d’euros, xifra que representa prop del 30% del producte interior brut (PIB) i amb la qual la inversió creditícia assoleix els 5.000 milions, un 6% més que el 2023. La dada, s’afirma, “posa de manifest el paper clau del sector bancari en el dinamisme i la transformació de l’economia andorrana”.
Al llarg del 2024, es van formalitzar 769 noves hipoteques, amb un volum total de 412 milions d’euros. Pel que fa als préstecs a empreses i particulars, ascendeixen a 635 milions. Paral·lelament, els pagaments amb targeta de crèdit també van a l’alça: creixen un 7% i arriben als 1.798 milions.
Des de la patronal bancària, la seva directora general, Esther Puigcercós, ha valorat de forma positiva les dades. “Les entitats andorranes tenen una posició de capital sòlida i unes ràtios de liquiditat clarament per sobre de la mitjana europea”, ha comentat. Al mateix temps, ha posat en relleu que “comptar amb un sector bancari robust és fonamental per impulsar la competitivitat i acompanyar el creixement de l’economia andorrana”.
Comentaris (3)