La banca millora beneficis, però encara queden per sota dels nivells prepandèmia

El 2021, en global, els guanys de les cinc entitats van arribar a 102 milions, en comparació als 84 del 2020, però són un 9% inferiors als obtinguts el 2019

Andorran Banking és l'entitat que agrupa la banca andorrana.
Andorran Banking és l'entitat que agrupa la banca andorrana. Altaveu

El sector bancari, cada cop més concentrat, va registrar durant el 2021 una recuperació després de la davallada de beneficis viscuda el 2020 a conseqüència de l’esclat de la pandèmia. Les entitats del país, que van protagonitzar dues importants operacions de fusió -la compra de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà i l’absorció de BancSabadell (ara BSABanc) a MoraBanc- van tancar l’exercici amb uns resultats positius globals de 102 milions. Suposen una considerable millora en comparació a l’any anterior, tot i que encara queden per sota dels nivells prepandèmia.

Així s’ha indicat des de la patronal del sector, Andorran Banking. La situació és sensiblement millor que ara fa un any, gràcies a la recuperació econòmica que també s’ha viscut en altres àmbits, sobretot a partir del progressiu aixecament de restriccions sanitàries a partir de la primavera del 2021. Els resultats de les cinc entitats -que s’encaminen cap a ser només tres en pocs mesos- es va quedar en 102 milions d’euros. Això representa un 22% més que els 84 amb què es va tancar el 2020.

Pel que fa als recursos gestionats, augmenten un 19%, fins a arribar als 61.647 milions, però les operacions de fusió no han fet millorar, de moment, la ràtio de solvència, que cau lleugerament a 17,03%

La dada confirma una reacció a l’alça, previsible per altra banda. Encara, però, no permet arribar al nivell de números verds que s’havia tingut en els temps previs a la crisi sanitària. Així, cal recordar que el 2019 els bancs andorrans van sumar un total de 112 milions de beneficis. Per tant, encara es troben un 9% per sota.

Pel que fa a altres magnituds claus per al sector, Andorran Banking destaca que es va créixer en volum de recursos gestionats. L’increment és del 19%, fins a arribar als 61.647 milions d’euros. En canvi, la inversió creditícia es va quedar en uns 5.000 milions, molt similar a la del tancament del 2020. Tot just un 0,2% més. I això malgrat que s’han signat fins a 884 noves hipoteques amb un import concedit de 317,5 milions.

Des del sector s’ha volgut destacar també que l’activitat dels bancs s’ha accelerat durant el 2021. En gran part, gràcies a un turisme reactivat. Això s’ha traduït en un augment tant del volum com del nombre d’operacions fetes amb targeta. Aquesta dada sí que supera, almenys durant el segon semestre, els valors del 2019.

Gràfic CAT 1024x538

En el comunicat, Andorran Banking també posa en relleu les operacions de concentració que està vivint el sector. Al llarg del 2022 s’ha de culminar tant la compra de BSABanc per MoraBanc com la de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà. Aquests moviments empresarials han afectat la ràtio de solvència, que queda en el 17,03%, lleugerament per sota de l’exercici anterior que era del 18%, però per sobre de la mitjana dels bancs europeus que se situa en el 15,4%. Tot i això, des de la patronal es defensa que “la concentració de la banca andorrana ha de donar lloc a un sistema més eficient, més sòlid i amb més capacitat de resposta per als clients”. A costa, però, que només quedin tres entitats.

Pel que fa a altres indicadors, la rendibilitat financera s’ha recuperat fins a un 6,33% mentre la ràtio de liquiditat queda en el 206%, també superior a la mitjana europea, del 174%. Es considera positiva l’evolució de la ràtio de morositat, que cau del 4,49 amb què es va tancar el 2020 a un 3,74%.

La directora general d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, ha volgut destacar que “el 2021 ha estat un any de recuperació i optimisme deixant enrere les conseqüències econòmiques de la pandèmia”. Així, ha argumentat que els bancs “han mantingut la seva fortalesa i atractiu a nivell de captació de recursos de clients i de creixement de beneficis”. Des del sector es considera que amb els darrers moviments, “comptem amb unes entitats i un sistema financer més consolidats, més eficients i amb més capacitats per donar resposta a les necessitats dels clients, als requeriments reguladors i a l’exigència dels mercats financers, cada dia més globals i sotmesos a un nivell més elevat de competència i excel·lència”.

BALANÇ DELS CRÈDITS TOUS

En el comunicat, s’ha aprofitat per fer balanç de la situació dels crèdits concedits en el marc de la crisi Covi. Així, s’explica que a 31 de desembre, el 7,75% de l’import concedit en el marc del programa extraordinari d’avals per a empreses i negocis ja ha estat retornat. Això suposa el 15,26% de les operacions concedides. En total, es van atorgar 2.019 crèdits tous per a empreses i autònoms per un import de 152 milions d’euros.

Així mateix, les entitats bancàries andorranes també van atorgar un total de 353 carències hipotecàries i no hipotecàries als afectats per la crisi de la Covid-19. A tancament de l’exercici 2021 totes les carències ja han arribat al seu venciment.

Comentaris (7)

Trending