La banca incrementa un 16% els recursos gestionats el 2023

Andorra Banking xifra en 163 milions d’euros els beneficis del sector gràcies, en part, a l’increment dels tipus d’interès

Andorran Banking és l'entitat que agrupa la banca andorrana. Altaveu

El sector bancari ha tancat el 2023 amb uns beneficis de 163 milions d’euros, el que representa un increment del 44% respecte al 2022. Això és degut, en bona part, als ingressos generats per l’increment dels tipus d’interès, tal com exposa Andorran Banking en un comunicat. El volum de recursos gestionats de clients també han crescut un 16% fins als 74.187 milions d’euros. Mentrestant, la concessió d’hipoteques ha disminuït, mentre que els crèdits a empreses i particulars han augmentat.

Dels tres bancs que hi ha actualment al país, Creand ha obtingut 71,3 milions d’euros de beneficis, un 60% més que l’any anterior; MoraBanc 51,4 milions el que suposa un 22% més, mentre que el benefici d’Andbank ha estat de 40 milions d’euros un 33% més que el 2022. Això s’explica pel context de tipus d’interès elevats que ha significat uns ingressos importants. A la vegada, el volum de recursos gestionats de clients també han crescut un 16% fins als 74.187 milions d’euros.

La directora d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que “les entitats andorranes tenen una posició de capital sòlida amb unes ràtios de liquiditat superiors a la mitjana de la banca europea”

La directora d’Andorran Banking, Esther Puigcercós, destaca que “les entitats andorranes tenen una posició de capital sòlida amb unes ràtios de liquiditat superiors a la mitjana de la banca europea. Tenir un sector bancari sòlid és clau per a impulsar el creixement i la competitivitat de l’economia”.

El conjunt dels tres bancs presenten una rendibilitat (ROE) del 10,38%, en línia amb la rendibilitat mitjana de les entitats. La rendibilitat del negoci sobre els actius, mesurat pel ROA, assoleix el 0,89%, millora la seva posició respecte del 2022 i se situa per sobre de la mitjana europea.

La ràtio de liquiditat és del 228,16%, molt superior al mínim del 100% fixat pels reguladors, mentre que la de morositat, tot i l’increment de l’euríbor, continua amb la seva tendència a la baixa, fins a un mínim històric del 2,1% a tancament del 2023.

MENYS HIPOTEQUES I MÉS PRÉSTECS

La xifra d’inversió creditícia s’ha mantingut estable al voltant dels 5.000 milions d’euros. Durant l’any passat es van formalitzar 664 hipoteques, a famílies que sumen un import total concedit de 339 milions d’euros (-14% respecte del 2022), el que continua representant un percentatge important del PIB (un 10%).

Els préstecs nous a empreses i a particulars han estat de 707 milions d’euros, un 5% més que l’any 2022 i suposen un 21% del PIB del país. Finalment, la banca ha acompanyat el consum a través dels seus mitjans de pagament amb un volum de les operacions amb targetes de crèdit i dèbit de 1.678 milions d’euros, un 8% superior.

Etiquetes: